Domažlický pivovar láká na nově opravený Hvozd

23. srpen 2015

V části zrekonstruovaného pivovaru vznikla galerie pivovarnictví. Lidé se tam projdou po skleněných lávkách.

V Domažlicích otevřeli část zrekonstruovaného pivovaru. Díky evropské dotaci se jako první podařilo opravit dominantu zvanou Hvozd. Budova je vysoká dvanáct metrů a vznikla v ní víceposchoďová vertikální galerie s prosklenou podlahou.

Budova Královského hvozdu vznikla na konci 19. století při velké přestavbě pivovaru. Dodnes se zachovala ve své hrubé podobě a právě v jejích jednotlivých částech je nainstalována expozice, která se týká historie pivovarnictví nejen v Domažlicích, ale i v celém okrese.

Hvozd, který se používal při dosušování chmele, byl rozdělen do několika pater, ty od sebe oddělovaly rošty. Patra zůstala zachována, a aby byl prostor co nejméně narušen, vybudovali tam při rekonstrukci skleněné lávky se skleněným zábradlím, po kterých se teď prochází. Zůstala tak zachována vzdušnost toho prostoru téměř v původní podobě.

„Chmel se zde sušil, takzvaně hvozdil. Pod námi byla kotelna, kde se topilo, teplý vzduch stoupal vzhůru, odváděl tu vlhkost a právě ta vrtule už byla pak další taková technická vymoženost," popsala pracovnice muzea Chodska Kristýna Pinkrová.

Lidé se tam dozvědí i o historii samotného pivovaru

Kdy se začalo v Domažlicích vařit pivo, není úplně jisté. V privilegiu z roku 1288 se zmiňuje právo várečné pro město Domažlice, nedá se ovšem vyloučit, že se ve městě pivo vařilo už dřív. Na to ale neexistují žádné listinné doklady.

V přízemí budovy najdou lidé informace o tom, jaká je ideální představa celého objektu po rekonstrukci, jak by měl nově vypadat a také co všechno nabídne. Prostor o patro výš se pak věnuje historii domažlického pivovaru.

„Asi nejvýznamnější exponát pro milovníky pivovarnictví je láhev, která pochází z německé obce Lučina - Grafenried a je to právě jedna z těch mála nálezových věcí, která se podařila v neporušeném stavu zachránit," uvedla Kristýna Pinkrová.

Vzácné exponáty i nově zrekonstruovaný Hvozd v Domažlicích si mohou zájemci prohlédnout každé pondělí a sobotu od 10 do 12 nebo ve středu odpoledne, vždy od 14 do 17 hodin.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio