Dominantou obchvatu Plas bude obrovský most přes údolí Střely

16. červenec 2021 09:05, aktualizováno

Do pěti let by se mohly otevřít obchvaty Plas a Kaznějova. Cesta z Plzně na sever Čech bude rychlejší. Nový půlkilometrový most zásadně změní pohled na údolí řeky Střely.

Obchvaty by měly ulevit dopravě skrz město a výrazně omezit tranzit. Obyvatelé Plas mají jasno – obchvat městu pomůže. Denně by skrz město mělo díky obchvatu projet o téměř 8 tisíc vozidel méně.

Mapa obchvatu

Na 5,5 km dlouhém obchvatu by se měl tyčit vysoký most přes údolí s řekou Střelou. „Půjde o mimořádný mostní objekt, kam jsme zakomponovali vyhlídkovou terasu i cyklostezku,“ zmínil za plzeňské ŘSD Zdeněk Kuťák. Samotný most do jisté míry změní pohled na Plasy. Podle starosty Plas by to však neměl být velký problém, protože z obce bude vidět jen hlavní mostovka, což je nejvyšší část mostu. Zbytek bude schován v terénu.

Obyvatelé Nebřezin se obávají stavby retenční nádrže

Stavba obchvatu se dotkne i obce Nebřeziny, která je součástí města Plasy. Místním lidem se během veřejných debat podařilo prosadit posunutí koridoru obchvatu o 100 metrů dál od obce. Obávají se však stavby retenční nádrže na bývalé skládce na Špitále, která je součástí obchvatu. „Umístění retenční nádrže nad obydlenou část obce považují někteří občané za nešťastné řešení vzhledem k možnosti znečištění spodních vod v obci a tím i v jejich studních,“ připomněl předseda osadního výboru místní části Nebřeziny Jan Berger.

Obchvat Plas je aktuálně ve fázi dokumentace pro stavební povolení. Hotové jsou předběžné archeologické průzkumy. Nyní bude důležité získat potřebné pozemky. S jejich výkupem by se mělo začít příští rok. Obchvat města za více než 1 miliardu korun by měl být podle plánu hotový v roce 2026.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio