Domov péče o válečné veterány byl otevřen v Karlových Varech

20. květen 2005

Domov péče o válečné veterány byl otevřen (20.5.) v Karlových Varech v sanatoriu Bílý Kříž. Jde teprve o druhé zařízení tohoto typu, které bylo v Česku zřízeno. První domov pro bývalé vojáky vznikl v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Kapacita karlovarského domova je 28 míst. Pro válečné veterány jsou připraveny jedno a dvoulůžkové pokoje s bezbariérovým přístupem a stálou lékařskou službou. Otevření pečovatelského domu souvisí i s letošními oslavami 60. výročí od konce 2. světové války.

Domovy pro veterány zřizuje ministerstvo obrany podle zákona o válečných veteránech, podle kterého má armáda povinnost domovy zřizovat a provozovat. Jeho obyvatelé budou přispívat na pobyt a jídlo jako v jiných sociálních zařízeních. Rekonstrukce objektu Bílý kříž zahájil v loňském roce resort obrany ve spolupráci s vojenskými a rekreačními zařízeními Praha.

Logo

První domov pro válečné veterány vznikl v pražské Ústřední vojenské nemocnici v roce 2001. Ministr obrany Kühnl již dříve uvedl, že stát musí v budoucnu ještě více pečovat o staré válečné veterány. Měla by proto vzniknout další pečovatelská zařízení, kde budou moci bývalí vojáci strávit klidné stáří. Speciálně veteráni z druhé světové války jsou ve věku, kdy tuto péči potřebují a stát by měl být schopen zabezpečit alespoň ty veterány, kteří jinou možnost péče nemají.

Logo
Spustit audio