Domov sv. Vavřince v Meclově ruší plány. Nevybralo se dost peněz v Tříkrálové sbírce

17. březen 2021 07:45, aktualizováno

Přípravu chráněného bydlení i malování pokojů klientů musí v Domově svatého Vavřince v Meclově na Domažlicku odložit. Může za to pokles příjmů z Tříkrálové sbírky, kterou letos ovlivnila pandemie koronaviru.

Tříkrálová sbírka se letos kvůli pandemii koronaviru nemohla konat v klasické podobě, ale přesunula se hlavně do on-line prostředí. V Diecézi plzeňské se vybralo méně než v minulých letech. Tato skutečnost se dotkne i klientů a zaměstnanců Domova svatého Vavřince v Meclově na Domažlicku.

V Domově svatého Vavřince v Meclově žije 14 klientů s psychiatrickou diagnózou, kteří se společně s pracovníky starají o chod domova. „Jsou to lidé, kteří v důsledku své nemoci nemají potřebné schopnosti pro zcela samostatný život,“ vysvětlil sociální pracovník Matěj Havlíček.

Kvůli klientům je v Domově svatého Vavřince zajištěn nepřetržitý provoz. Od roku 2020 je také částečně financován z výtěžku Tříkrálové sbírky, díky které se může plánovat další rozvoj služby. „Plánovali jsme výmalbu jak společných prostor, tak i pokojů klientů a také výstavbu chráněného bydlení,“ doplnil Matěj Havlíček. Plán musel být odložen na neurčito, dokud domov nebude mít dostatek prostředků.

Lidé mohou do Tříkrálové sbírky stále přispívat

Plzeňské diecézi se letos při Tříkrálové sbírce podařilo vybrat cca 2,5 milionu korun, což je zhruba polovina loňské částky. Propad ve výtěžku bude pro některé sociální služby náročný. „Rozhodně nechceme žádné sociální služby rušit nebo omezovat. Zdroje budeme celoročně hledat jinde,“ oznámil mluvčí Diecézní charity Plzeň Petr Šimek. Lidé mohou stále přispívat do on-line kasičky Tříkrálové sbírky, a to až do konce dubna.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio