Domovy pro seniory zpřísní kvůli covidu pravidla pro návštěvy

Některé domovy pro seniory zvažují přísnější pravidla pro návštěvy kvůli horšící se epidemické situaci. Provozovatelé se tak snaží uchránit své klienty před nákazou koronavirem.

V některých domovech pro seniory zpřísňují pravidla pro návštěvníky. Většina zařízení měla doteď volný pohyb návštěv. „Snažíme se návštěvy odchytit, zkontrolovat, zda mají očkování nebo test, a musí se zapisovat, abychom v případě nutnosti mohli trasovat,“ vysvětlila ředitelka domova poklidného stáří Vejprnice Markéta Zahálková.

O případných dalších opatřeních se zatím jedná. Pokud by se situace nadále zhoršovala, budou se muset návštěvníci objednávat předem a případně jim bude měřena teplota. Přijít může také omezení počtu návštěv na den u daného klienta.

Také v Domově pro seniory v Domažlicích jsou připraveni zavést potřebná bezpečnostní opatření, pokud by se epidemická situace zhoršila. Dostatek ochranných prostředků, dezinfekce, ozonizéry a germicidní lampy má domov již připraven. „Neradi bychom k tomu přistupovali, ale určitá omezení určitě budou. Buď bude částečný nebo úplný zákaz návštěv. Nechtěla bych, aby se to stalo, ale budeme se muset přizpůsobit situaci,“ uvedla ředitelka domova v Domažlicích Hana Hrušková.

O předvánoční akce klienti snad nepřijdou

Rostoucí čísla nemocných mohou mít dopad i na kulturní a společenské akce, které se doteď po pandemii koronaviru v některých pobytových, sociálních zařízeních nepodařilo plně obnovit. „Uděláme maximum pro to, aby se nám podařilo zorganizovat tradiční akce alespoň pro naše klienty za zavřenými dveřmi,“ sdělila Hana Hrušková.

„Zatím jsme v tomto směru stále opatrnější. Doufám, že se nám to podaří udržet v nějaké únosné míře, aby i kolem Vánoc mohli být klienti se svou rodinou,“ doplnila Markéta Zahálková.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio