Domy, které ukazují podobu Radnic zhruba před 200 lety

2. říjen 2020

V Radnicích na Rokycansku se krom nejstaršího muzea v okrese mohou pyšnit celou řadou historicky významných domů, které se dochovaly až do dnešních dnů. Dva z nich stojí například v Pražské ulici, na samém okraji náměstí Kašpara Šternberka.

Kulturními památkami byly prohlášeny dva jednopodlažní domy, které v minulosti utrpěly četnými požáry. Také z toho důvodu byly následně přestavěny tak, aby svými štíty navzájem sousedily. Tyto objekty nám dodnes ukazují, jak vypadalo město v barokním období a na počátku 19. století.

Černá kuchyně jako inspirace pro muzeum

Náměstí Kašpara Šternberka v Radnicích

V současné době se v jednom z těchto domů nachází restaurace a ve druhém kadeřnictví. Černá kuchyně, která se zde v minulosti vyskytovala, dala podnět k zamyšlení o možném doplnění expozice zdejšího městského muzea právě o černou kuchyni: "Počítá se s tím, že zde bude obnovena černá a bílá kuchyně, což znamenalo ve své době přechod z černé kuchyně s krbem a sazemi. Přechod na bílou kuchyni znamenal velkou revoluci v oblasti domácího vaření," uvedl spolupracovník Muzea Josefa Hyláka v Radnicích René Keller. Místostarosta Radnic František Blovský dodal, že je možné i to, že si zde návštěvníci muzea budou moci v budoucnu upéct například i chléb.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio