Dopravní společnosti ochromuje nedostatek řidičů

7. září 2022 15:24, aktualizováno

Náročná příprava a zároveň i špatná pověst. I to stojí za dlouhodobým nedostatkem řidičů v silniční nákladní dopravě. Podle odhadu sdružení dopravců ČESMAD jich aktuálně chybí 20.000. K nástupu je nezlákají ani v porovnání s ostatními profesemi vyšší platy.

Podle řidičů v silniční nákladní dopravě je nejnáročnější zvládání stresových situací. „Dokud jsem nezačal jezdit kamionem takové dálky, tak jsem si nedokázal představit, že stres dokáže člověka unavit mnohem více než jakákoliv těžká fyzická práce,“ konstatoval řidič kamionu Ondřej Uhlík.

Klatovská logistická firma Lorenc nabízí plat 60.000 korun, přesto se ji kvalifikované řidiče nedaří sehnat. A tak musí majitel firmy prodávat auta. Za poslední roky už jich prodal deset. Za volantem pak dostávají šanci i lidé, kteří s řízením kamionů teprve začínají. Nyní firma zaměstnává čtyřicet řidičů. V minulosti jich ale bylo více.

„Byli jsme zvyklí na to, že jsme tady měli cca 10 % řidičů navíc, kteří střídali dovolené, nemoci, popřípadě vypomáhali při urgentních zakázkách jako druhý řidič,“ vysvětlil majitel firmy Václav Lorenc. Tato doba už ale dávno skončila.

Chebská spediční společnost Lagarde se s nedostatkem řidičů potýká už sedm let. Ihned by jich mohla přijmout třeba patnáct. Zájemce však od práce často odradí podmínky, které souvisí s prací řidiče mezinárodní dopravy.

Řešení existuje

Jedním z hlavních důvodů nedostatku řidičů kamionů, a dokonce i autobusů, je náročná příprava, a to jak časově, tak finančně. Proto je nutné hledat řešení. „Spojení podpory výuky a výcviku budoucích řidičů na tuzemských středních učebních oborech, a to za přispění státu a samotných dopravních firem,“ řekl Tomáš Bicera, ředitel Institutu silniční dopravy patřícího pod sdružení dopravců ČESMAD. Nutná je podle něj také snaha vylepšit prestiž tohoto povolání u široké veřejnosti. Firmám by také mohlo pomoct usnadnění zaměstnávání řidičů ze zahraničí. V případě Česka to totiž může zabrat i několik měsíců.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio