Dořešit, získat, opravit i slavit… to vše má letos v plánu plzeňské biskupství

15. leden 2017

Dokončení církevních restitucí, oprava přibližně stovky kostelů v plzeňské diecézi, příprava rozsáhlých rekonstrukcí církevních památek financovaných z IROPu, včetně katedrály svatého Bartoloměje v Plzni nebo oslava mnohých významných výročí, tak se dají stručně shrnout hlavní plány plzeňského biskupství v letošním roce.

„Restituční proces trvá samozřejmě déle, než jsme se na začátku domnívali a než předpokládal zákon. Nicméně já věřím, že rok 2017 bude rokem skutečně restituční tečky, co se týká toho správního řízení. V této chvíli máme navráceno 85 procent veškerého majetku,“ říká plzeňský biskup Tomáš Holub.

Podle něj žádalo plzeňské biskupství v církevních restitucích především o vrácení pozemků. Zpět už získalo zhruba 3 400 hektarů půdy. V rámci mimosoudního řešení restitucí převedlo také celkem 15 kostelů na obce, a u dalších deseti se s obcemi dohodlo na spolupráci při jejich údržbě. Jen čtyři restituční případy jsou v současné době u soudu.

Biskupství plzeňské bude také v letošním roce připravovat velké rekonstrukce církevních staveb, na které žádalo o dotace z IROPu. „V této chvíli věříme, že je to otázka pouze formálního potvrzení, že jsme byli úspěšní v žádostech z projektu IROP u chrámu svatého Bartoloměje v Plzni, u jezuitského kostela v Klatovech a u klášterního kostela v Plasích. Celková dotace v těchto třech projektech bude přesahovat 300 milionů korun. S tím, že věříme, že v letošním roce ještě můžeme úspěšně žádat o opravu kostela v Přešticích. Žádáme také o dotaci na podporu výuky biologie a fyziky na církevním gymnáziu,“ uvedl biskup Tomáš Holub.

Letošní rok bude ve znamení nejen oprav, ale festivalů a oslav výročí

Kromě toho budou i nadále pokračovat opravy kostelů. Letos, stejně jako v loňském roce, půjde na rekonstrukce, zhruba stovky kostelů v plzeňské diecézi, přibližně 60 milionů korun. „Naši stavební technici, kteří pracují na biskupství nebo vikariátech se každý rok snaží vytipovat ty, které potřebují nejvíce opravit a potom na to získávají prostředky. Pokud je získáme, tak do toho vstupujeme,“ doplňuje Krzysztof Dedek, generální vikář diecéze plzeňské.

I v letošním roce se uskuteční v Plzeňské diecézi řada tradičních akcí. Například Plzeňský varhanní festival v katedrále svatého Bartoloměje, Noc kostelů, Letnice umělců nebo hudební festival PilsAlive. Kromě toho diecéze oslaví i několik významných výročí jakým je třeba výročí 800 let od úmrtí patrona plzeňské diecéze blahoslaveného Hroznaty.

autor: jik
Spustit audio