Dostanou se západočeské lázně na seznam UNESCO? Nominační proces pokračuje

3. říjen 2019 11:40

V Karlových Varech skončilo posuzování odborníků z mezinárodní organizace ICOMOS. Jejich návštěvy jsou součástí nominačního procesu pro evropská lázeňská města, která usilují o zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Posuzuje se připravenost a současný stav jednotlivých měst.

Dva experti z organizace ICOMOS, což je Mezinárodní rada pro památky a sídla, postupně během září navštívili všech 11 evropských měst. Jejich cesta začala v anglickém městě Bath, odkud se vydali do Belgie, Německa, Francie, Itálie, Rakouska, aby svou cestu zakončili návštěvou západočeského lázeňského trojúhelníku. Jejich pobyt byl pro veřejnost i média utajený.

Závěry zatím známé nejsou. Dva odborníci - holandská profesorka architektury a expert ICOMOS z Maďarska - teď teprve budou připravovat závěrečnou zprávu ze svých návštěv, jak potvrdil Vlastislav Ouroda z ministerstva kultury: „Během přibližně měsíce oba experti zpracují zprávu. Ta bude poskytnuta tzv. panelu ICOMOS, v němž je 40 špičkových odborníků z celého světa. Každoročně posuzují jednotlivé nominace.“

Rozhodnuto bude v červnu příštího roku

V průběhu října se ještě odborníci mohou obrátit na jednotlivá lázeňská města a požadovat doplnění informací nebo řešení případných připomínek. Potom už odevzdají finální závěrečnou zprávu přímo na Výbor světového dědictví, který rozhoduje o všech nominacích UNESCO.

Experti měli v každém městě k dispozici tištěného průvodce městem i krajinou

Pro experty byl v každém městě připravený tištěný průvodce, ve kterém našli nejvýznamnější místa a budovy spojené s lázeňstvím. Kromě toho ale navštívili i okolní krajinu, protože i ta je pro lázeňství důležitá. V každém městě strávili zhruba jeden a půl dne. Závěry z návštěv sice známé nejsou, ale reakce odborníků byly prý pozitivní. „Žádný ten expert nemůže dávat najevo, co si myslí. Ale můžete pozorovat, jak reagují. Zda se jim něco nelíbí anebo zda jsou nadšení. Na řadě míst bylo patrné, že se jim to, co viděli, líbilo, že je to zaujalo,“ řekl Michal Urban, koordinátor české nominace.

O zápisu Slavných lázní Evropy na seznam světového dědictví UNESCO bude jeho výbor rozhodovat v červnu 2020 na zasedání v Číně.

autoři: Ivana Sedláčková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio