Dračí krev na cesty

16. červen 2016

Neměla by chybět v žádné cestovní lékárničce. Draka kvůli tomu zabíjet nemusíte.

S dračí krví na dovolenou

Dračí krví si můžete ošetřit drobné ranky, kousnutí od hmyzu i zánětlivé problémy kůže, ke kterým může během dovolené a prázdnin dojít. Využijete ji tedy nejen při cestách do exotických zemí, ale i k babičce do Lhoty.

Pryskyřice Crotonu lechleri

Peruánské zlato, to je další z názvů pro dračí krev. Jedná se o pryskyřici, latex, ze stromu Croton lechleri, který roste v Andách a povodí Amazonky. Její barva je tmavě červená, tvar semen stromu zase připomíná draka - odtud pojmenování dračí krev.

Croton lechleri

Tekutý obvaz

V lidové medicíně v Peru je tato rostlinná míza známá jako léčivá po celá staletí. Peruánci ji dodnes aplikují coby tekutý obvaz, protože rychle zasychá a vytváří ochrannou vrstvu.

Vnější užití

Dračí krev zastavuje krvácení, chrání před infekcí, urychluje regeneraci tkání. Léčí zevní poranění všeho druhu, kousnutí hmyzem, popraskanou kůži, kožní defekty. Omezuje krvácivost dásní, paradentózu. Při aftech a dalších zánětlivých onemocněních v ústní dutině je vhodná na vyplachování úst, při bolestech v krku a angínách jako kloktadlo. Do dračí krve namočené smotky vaty přikládáme na hemoroidy.

Vnitřní užití

Vnitřně užívaná dračí krev slouží jako prevence nádorových onemocnění a aterosklerózy. Prospívá při revmatismu, vředech v žaludku a dvanáctníku, zánětech tenkého i tlustého střeva, Crohnově chorobě, virových zánětech jater, vleklých průjmech i průjmech při cestování, trávicích problémech. Pomůže vám vypořádat se s infekcemi herpetickými viry, pásovým oparem, virovými záněty dýchacích cest, chřipkou.

Dračí krev jako inkoust

Pokud smícháte dračí krev s vodou v poměru 1:1, můžete s výslednou tekutinou psát jako s inkoustem. Jen se vám každá popsaná stránka poněkud prodraží…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.