Dragounská kasárna v Klatovech se otevřela veřejnosti

13. říjen 2022 20:15, aktualizováno

142. prapor oprav v klatovských dragounských kasárnách pořádal den otevřených dveří. Vojáci představili nejmodernější techniku a nechyběly ani atraktivní bojové ukázky.

Den otevřených dveří Dragounské kasárny v Klatovech se konal po třech letech a nenechaly si ho ujít stovky dětí i dospělých. Návštěvníky uchvátily dynamické ukázky bojů a ukázky moderního bojového systému. Vyzkoušet si mohli také jaké to je sedět za volantem velkých vojenských aut, nebo dokonce přímo ve vyprošťovacím tanku. V parku před kasárnami byla vystavená vojenská technika jako je nová Toyota Hilux, vyprošťovací prostředky na podvozcích TATRA a sanita IVECO.

Do armády vstupuje stále více žen. „Slouží tady hodně žen. Ale teď je to více časté, že vstupují do armády a je to dobře,“ sdělila mluvčí 142. praporu Tereza Mašková. Ta je v armádě ráda hlavně proto, že se nejedná o monotónní práci a zažije mnoho výcviků.

Otevírá se stálá expozice posádky

Posádková expozice je členěna do dvou samostatných částí. Ve své první části se věnuje historii dragounů, kteří se poprvé objevili v Klatovech v roce 1762. „Posádka Klatovy je jedna z nejstarších posádek Armády ČR,“ sdělil garant projektu Leoš Krejča z Vojenského historického ústavu Praha. Druhá část expozice připomene v krátkosti období 2. světové války a poválečné období se zřetelem na události spojené s městem Klatovy.

Nová expozice bude přístupná pro veřejnost jen výjimečně po telefonické domluvě nebo právě při příležitosti jako jsou dny otevřených dveří.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio