Druhá angiolinka se rozběhla v plzeňské fakultní nemocnici

10. listopad 2008
Tento pořad

Fakultní nemocnice v Plzni, konkrétně kardiologie první interní kliniky, uvedla v závěru minulého týdne do provozu už druhou angiolinku. To je zařízení, na kterém se vyšetřují, ale také ošetřují lidé s podezřením na infarkt, nebo pacienti s ischemickou chorobou srdeční, a to bez skalpelu. Jak řekl Janě Kosové vedoucí lékař kardiologie Richard Rokyta, je to vlastně speciální rentgen, který umí přesně zobrazit věnčité tepny na srdci - tedy ty tepny, které když se ucpou, nastane infarkt myokardu.

První interní klinika Fakultní nemocnice Plzeň je jediným zdravotnickým zařízením v kraji, které pracoviště intervenční kardiologie má, teď už dokonce dvě. Dosud, na jedné angiolince, provedli lékaři za rok zhruba dva a půl tisíce katetrizačních vyšetření. Z toho více než tisíc pacientů podstoupilo rozšíření zúženého místa v cévě.

První angiolinka začala v nemocnici pracovat před více než šesti lety a protože je jediná svého druhu v kraji, jsou pacienti přiváženi z celého regionu právě do Plzně. Je akutními případy i plánovanými výkony nebo vyšetřeními věnčitých tepen plně vytížena 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Na druhé anginolince se kromě standardní náplně plánuje i rozvoj nových programů, například nefarmakologické léčby poruch srdečního rytmu.

autor: kos
Spustit audio