Druhé místo v soutěži Pochoutkový rok získal recept na sladké bratislavské rohlíčky pana Dubčeka

Plné oříškové i tvarohové náplně byly sladké bratislavské rohlíčky, které upekla Zdena Jedličková z Olomouce. Tuhle dobrotu, která se umístila na 2. místě v kulinářské soutěži Pochoutkový rok, pekli v Bratislavě už v roce 1590, ale paní Zdena Jedličková má recept z rodiny Alexandra Dubčeka. Jeden nikdy nestačí!

Bratislavské rohlíčky pana Dubčeka

Ingredience na těsto (na 40 rohlíčků):

550-600 g hladké mouky

2 celá vejce

375 g másla

1 špetka soli

120 ml mléka

50 g cukru

42 g kvasnic

Postup:

Nejprve si zaděláme na kvásek. Kostku droždí zamícháme s vlažným mlékem a cukrem a necháme v teple vzejít.

Hladkou mouku prosejeme na vál a uděláme do ní důlek. Do něj rozklepneme 2 vejce, rozměklé máslo, špetku soli a na závěr přidáme kvásek. Vše spojíme dohromady, zpracujeme dohladka. Těsto nebude kynout, začneme s ním rovnou pracovat.

Těsto rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bochánek, ze kterého vyválíme do kulata placku s průměrem asi 40 cm.

Rádýlkem kruh rozřízneme na 8 dílů (jako dort). Po obvodu kruhu dáváme 1 vrchovatou lžičku náplně. Okraj těsta přehneme z vnější strany přes náplň a rolujeme směrem do středu ke špičce. Vytvarujeme tak rohlíček, ohneme ho lehce do obloučku, abychom utěsnili špičky.

Na plechu potřeme rohlíčky rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 180 °C asi 20 minut dozlatova.

Tvarohová náplň

Ingredience:

250 g tučného tvarohu (1 kostka)

5 lžic cukru

1 celé vejce

1 sáček vanilkového cukru

kůra z půlky citronu

hrst rozinek namočených v rumu

mléko na zředění

Postup:

Do kostky tvarohu zamícháme 5 lžic cukru, vanilkový cukr, citronovou kůra z ½ citronu, 1 celé vejce a namočené rozinky. Tvaroh by měl být tužší, kdyby byl moc hustý, přidáme trochu mléka.

Ořechová náplň

Ingredience:

200 g mletých vlašských ořechů

150 ml mléka

4 lžíce cukru

Postup:

V kastrůlku svaříme mléko s cukrem, až se cukr rozpustí, přisypeme mleté vlašské ořechy. Směs krátce povaříme, aby byla hustá. Po té ji odstavíme z ohně a necháme vychladnout. 

Pokud by byla směs řídká, můžeme zahustit strouhankou nebo přidáním mletých ořechů.

Zdena Jedličková

Na návštěvu týmu Pochoutkového roku se velmi těšila. Nachystala nám výtečnou vepřovou kotletu na houbách se šťouchanými brambory. Ochutnali jsme i domácí houbový tatarák. Paní Jedličková je totiž vášnivou houbařkou, a díky tatínkovi má ráda i zvěřinu. V dětství dokonce ochutnala veverky.

Recept na bratislavské rohlíčky získala v roce 1971 na dovolené na Slovensku od známé paní Dubčekové, která je pekla Alexandru Dubčekovi. Náplně mohou být různé, kromě ořechové a tvarohové i maková, čokoládová nebo marmeládová.

Zdena Jedličková a Patrik Rozehnal