Druhý ambit v Mariánské Týnici už stojí. Dělají se fasády a vnitřní výzdoba

20. duben 2020 07:20

V areálu Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici se druhým rokem staví nový východní ambit podle původních plánů barokního stavitele Jana Blažeje Santiniho. Ten stihl za svého života postavit jen západní ambit, který navazuje na tamní kostel Zvěstování Panny Marie. Novostavba druhého symetrického křídla už je v současnosti hotová. Tvoří se fasády a vnitřní výzdoba.

Akademický malíř Jan Spěváček právě dokončil výjev v kapli svatého Alberika. Jedná se o obraz Panny Marie, která přivezla syna Ježíše prvně do kostela, kde byl zasvěcen Bohu. „Vyžaduji při práci pojízdné lešení. Člověk potřebuje odstupovat, posouvat se a zase se vracet. Za krkem občas bolí, ale je to pohyb. Otáčím se, ohýbám se pro kelímky, je to takový tanec. Nahoře pod klenbou v těch pěti metrech je to velkorysá malba, širokým štětcem, tak vám to ani nepřijde,“ popsal svou práci Jan Spěváček.

Zedník nanese fajnovku a malíř udělá až pět metrů fresek za den

Maluje se technikou fresky, tedy do mokré omítky. „Večer připravím zedníkovi úsek, na který se bude malovat. On na to nanese štuk, jak se říká „fajnovku“, a já do toho mokrého maluju pigmentem. Ten se stane součástí omítky. Zkarbonizuje to s vápnem dohromady a malba je tam natrvalo,“ vysvětlil malíř.

Výtvarník zvládne dva metry malby denně. Záleží na motivu. Když je to pouhé mramorování nebo architektura, dokáže vytvořit i pět metrů malby za den. „Málokterý malíř se k tomu vůbec někdy dostane. V tomhle rozsahu, na takové stavbě je to zcela unikátní práce,“ dodal Jan Spěváček s tím, že je přibližně ve čtvrtině práce. Zbývá mu asi 300 metrů fresek. Hotov by měl být do listopadu.

Nový ambit byl postaven z pískovce a z cihel. Cihly jsou klenuty do ramenátů (pozn.: zakřivený nosník na tvorbu klenby). „Představte si poměrně nízkou klenbu, tzv. ‚českou placku‘. To je velmi obtížné. Totiž čím je klenba vyšší, tím se lépe klene, když je nízká musí se dobře propočítat. My ale máme výhodu, že existuje model 1:1, to je ten stávající ambit,“ řekla ředitelka Muzea v Mariánské Týnici Irena Bukačová.

První návštěvníci by si mohli hotový ambit prohlédnout už letos na Vánoce. Oficiálně se pro veřejnost otevře příští rok na hlavní turistickou sezónu.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související