Držitelem Ceny 1. června se letos stal Jiří Gruntorád

2. červen 2010

Jedno z nevyšších ocenění města Plzně, Cenu 1. června, převzal od plzeňského primátora Pavla Rödla Jiří Gruntorád. Ocenění získal sedmapadesátiletý literát za odvahu při rozšiřování zakázané literatury za totalitního režimu a za založení knihovny samizdatových a exilových knih, dokumentů a časopisů Libri prohibiti.

Primátor Plzně Pavel Rödl ocenil novodobou tradici města připomínat 1. červen 1953 a veřejné vystoupení Plzeňanů proti totalitnímu režimu (Den prvního zvonění). Plzeňané, především dělníci Škodovky, tehdy jako vůbec první ve střední Evropě otevřeně povstali proti komunistickému režimu, jenž měnovou reformou přes noc znehodnotil jejich platy i úspory. Milice a armáda nepokoje násilně potlačily, následovaly rychlé soudy, vězení, vypovězení z města, zbavení občanských práv a perzekuce celých rodin trvající mnohdy až do revoluce v roce 1989.

Jiří Gruntorád se za minulého režimu zapojil do rozšiřování zakázané literatury. Od roku 1978 pokoutně přepisoval na psacím stroji knihy, které se oficiálně nesměly tisknout a prodávat. Dvakrát se dostal do vězení, jednou na čtyři roky za podvracení republiky. Založil tajné vydavatelství. V jeho samizdatové edici Popelnice vyšlo přes 130 knih autorů jako Václav Havel, Bohumil Hrabal, Ludvík Vaculík, Jaroslav Hutka či Vlastimil Třešňák.

Logo

"Komunistický režim, který o sobě tvrdil, že vládne jménem dělníků a rolníků, dělníkům a rolníkům lhal, okrádal je, věznil a popravoval," připomněl Gruntorád. Knihy z jeho edice Popelnice se staly základem pozdější nezávislé samizdatové a exilové knihovny Libri prohibiti, kterou otevřel spolu s Václavem Havlem v roce 1990. Knihovnu s asi tisícovkou knih doplnily záhy dary stovek exilových knih ze zahraničí, takže nyní čítá na 22.000 knih a 1700 titulů časopisů.

Gruntorád je také autorem nebo spoluautorem několika publikací o exilové literatuře a samizdatu. Za svoji činnost získal v roce 2002 státní medaili Za zásluhy 1. stupně.

Cenu 1. června v podobě zvonu uděluje město od roku 1993 za významný přínos k demokracii, svobodě a spravedlnosti a za důslednou obhajobu lidských práv a svobod prostřednictvím médií. Laureáty jsou mimo jiných Pavel Tigrid, Václav Havel, Fero Fenič, Ivan Medek, Jiří Stránský, váleční novináři Petra Procházková, Jaromír Štětina, Michal Kubal a Jan Šibík.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio