Duben patří zápisům dětí do prvních tříd základních škol

4. duben 2023 22:08, aktualizováno

Tisíce dětí z celého Česka čekají během dubna zápisy do prvních tříd. Většina škol vypisuje v průběhu měsíce dva termíny. Například na 25. základní školu v Plzni na Slovanech chodily děti s rodiči v určitý čas, na který se objednali.

Hned po vstupu do školní budovy čekalo návštěvníky překvapení. Na 25. základní škole zápis pojali pohádkově. Děti si mohly prohlédnout tematickou výzdobu a také si na dotykovém panelu vyzkoušet pohádkové puzzle.

Co všechno je k zápisu do první třídy potřeba, prozradila zdejší učitelka Eva Ulčová: „Rodiče musí přinést zápisový list, žádost o přijetí dítěte, svůj občanský průkaz, rodný list dítěte a ideálně také rovnou přihlášku do školní družiny, jídelny a do kurzu předškloláčka. Máme radost, že zápisy zatím běžely velmi hladce, rodiče byli vesměs zodpovědní, chodili včas a měli vše správně vyplněné.“

Jak uvedla ředitelka Eliška Syřínková, škola zatím obdržela 173 přihlášek, přijmout ale může maximálně 108 prvňáčků. „Hlásí se více dětí než v minulých letech, letos je pravděpodobně silný ročník. Při přijetí zohledňujeme u každého zájemce několik kritérií. Řešíme spádovost a dále to, zda naši školu navštěvuje už starší sourozenec dítěte. Bereme také v potaz, jestli jde o dítě, kterému byl v loňském roce uložen odklad.“

Určité organizační potíže působí, když rodič přihlásí dítě do několika škol najednou, ne vždy totiž tuto skutečnost u zápisu sdělí. Pro organizátory je tedy nejlepší, pokud se následně rodič co nejdříve rozhodne a dotčeným školám předá informaci o tom, kterou z nich upřednostňuje. Plzeňský magistrát očekává, že do prvních tříd letos nastoupí zhruba 1 700 prvňáčků. Pro ty jsou místa zajištěna.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio