Dudák a rozhlasový redaktor Zdeněk Bláha oslavil 90. narozeniny

30. prosinec 2019

Rozhlasový redaktor, skladatel, upravovatel, dudák, kontrabasista, moderátor – je až neuvěřitelné, v kolika různých rolích se už desítky let objevuje jméno Zdeňka Bláhy, jedné z největších osobností západočeského folkloru. Před několika dny oslavil kulaté 90. narozeniny, které byste mu ale nehádali ani náhodou!

Zdeněk Bláha se narodil 27. prosince 1929 v Horní Bříze a na své rodné město nedá dopustit. Často a rád mluví o tom, že „je nevyléčitelné být rodákem.“ V roce 1958 v Horní Bříze založil folklorní soubor Úsměv, který se brzy dostal mezi nejlepší soubory zpracovávající český folklor. Pro soubor Úsměv Zdeněk Bláha byl a je klíčovou osobností – pracoval jako umělecký vedoucí, autor hudebních úprav i autorských skladeb, dudák a se svojí ženou Věrou Bláhovou – Rozsypalovou léta tvořil obdivuhodnou tvůrčí autorskou dvojici. Cenné jsou jeho sběratelské zápisy z Plaska, Plzeňska, Kralovicka, Kožlanska, Rokycanska a Klatovska. Je autorem více než 900 úprav lidových písní i vlastních skladeb v duchu tradiční lidové hudby.

Druhý domov – Chodsko

Za folklorem a dudáckou muzikou už dlouhá léta zajíždí také na Chodsko. V roce 1955 stál (společně s Antonínem Konrádym) u zrodu legendární Konrádyho dudácké muziky z Domažlic, dodnes ho pravidelně můžete vídat coby autora pořadů Chodských slavností. V roce 2006 Zdeněk Bláha obdržel Cenu ministra kultury ČR za celoživotní přínos v oblasti tradiční lidové kultury, v roce 2010 byl uveden do Dvorany slávy Plzeňského kraje. V roce 2015 se stal prvním čestným občanem města Horní Bříza, ve městě byla dokonce na jeho počest nainstalována pamětní deska.

Hrající a zpívající Plzeňáci Zdeňka Bláhy

Jubilant Zdeněk Bláha je kromě jiného také rozhlasák tělem i duší. Do plzeňské redakce Českého rozhlasu nastoupil v roce 1955 jako hudební redaktor a vzápětí se ujal vedení folklorní redakce. Podílel se nejen na práci dramaturgické (jako dramaturg i interpret získal několik medailí na mezinárodní rozhlasové soutěži „Prix de musique folklorique de Radio Bratislava“), ale především odborně vedl zvukové záznamy autentických nahrávek v terénu včetně jejich uvádění do vysílání. Věnoval se také práci dirigentské - při natáčení nejčastěji řídil Malou muziku a Plzeňský lidový soubor. Do povědomí široké posluchačské obce se dostal především díky svým velmi úspěšným pořadům „Hrají a zpívají Plzeňáci“ , jeho hlas dodnes můžete slýchat v pořadech Špalíček lidových písní na vlnách Českého rozhlasu Plzeň.

„Aby mu to vždycky dobře šlo…“

Ani po 90. narozeninách Zdeněk Bláha aktivní práci pro západočeský folklor neopouští, potkávat ho můžete na nejrůznějších akcích s lidovou muzikou, folklorních festivalech a slavnostech. Jeho osobní recept na dlouhověkost? Životní optimismus a dudácká muzika! Přejeme mu, ať má obojího dostatek ještě dlouhá léta!

Jaký vztah ke Zdeňku Bláhovi mají jeho rozhlasoví kolegové Miroslav Šimandl, Josef Kuneš a Zdeněk Vejvoda? Proč byl a je jejich vzorem a inspirací? A co oslavenci k 90. narozeninám popřáli? Poslechněte si speciální vydání Špalíčku lidových písní věnované Zdeňku Bláhovi!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.