Dům s interiérem podle Loose opraví galerie v Plzni postupně

28. prosinec 2014

Západočeská galerie v Plzni neuspěla s žádostí o peníze z takzvaných norských fondů. Chtěla je na restaurování cenného interiéru navrženého podle koncepce Adolfa Loose v Klatovské ulici 110 v Plzni. Úpravy objektu proto bude provádět postupně.

Jak připomíná kurátor sbírky architektury Západočeské galerie Petr Domanický, architektem cenného interiéru Semmlerova bytu byl Loosův žák Heinrich Kulka.

„Byt je nebývale rozlehlý, ale současně naprosto atypicky řešený. Mezi těmi prostory nevede klasické schodiště, ale ty prostory mají různé výšky a propojují je jen vlastně jednotlivá krátká schodišťová ramena. Dá se zjednodušeně říci, že je to Müllerova vila vestavěná do činžovního domu," říká Petr Domanický.

Z norských fondů žádala galerie o 27 milionů korun, z podpory chtěla zaplatit většinu prací. Úpravy se tedy budou provádět postupně, jelikož se budou hradit po menších částkách od zřizovatele, Plzeňského kraje.

Kompletní oprava domu, ve kterém chce Západočeská galerie vybudovat také badatelské centrum architektury Plzeňského kraje včetně expozice a prostor pro kulturní akce, by měla být hotová do roku 2020.

Podle ředitele galerie Romana Musila cílem je, aby alespoň v závěru příštího roku, někdy na podzim, zčásti objekt zpřístupnili veřejnosti.

Spustit audio