Důvěra a poctivost! To by mohl být slogan samoobslužného baru na Sušicku

1. říjen 2021 23:23, aktualizováno

K výletům určitě patří posezení a občerstvení. Jenže ne všude je možné, aby fungovala na místě obsluha celý den. Vyřešit by to mohla samoobslužná občerstvení. I když u nás zatím moc velkou tradici nemají, přesto se už objevují. Víc než o výdělku jsou o službě kolemjdoucím a hlavně o důvěře. Jedno takové už třetím rokem provozují manželé na Sušicku. A lidé jsou podle nich většinou poctiví.

Samoobslužný bar provozují manželé Miluše a Luboš

Občerstvení u cyklostezky na Sušicku vypadá na první pohled tak, jak jsme běžně zvyklí. Jsou tam dřevěné lavice a stoly se slunečníky. V rohu ale stojí dřevěný přístřešek s nápisem Samoobslužný bar. Uvnitř je stůl a na něm třeba rychlovarná konvice. Jsou tam k dispozici různé čaje, káva, brambůrky, sušenky nebo limonády. Turisté si tak mohou vybrat, na co mají chuť a požadovaný obnos pak jen vhodit do kasičky.

Celý tento samoobslužný bar je založený na důvěře a právě tu do kolemjdoucích vkládají provozovatelé občerstvení manželé Miluše a Luboš. „My jsme otevřeli posezení, které funguje v letních měsících, a byli jsme tlačeni k tomu, abychom udělali i něco v zimě. Což není úplně reálné. Manžela tedy napadlo udělat samoobslužný bar. A protože jsme takoví životní optimisti, řekli jsme si, co ztratíme,“ uvedla paní Miluše.

Samoobslužný bar na Sušicku

Ačkoliv v zahraničí podobné bary fungují, v České republice je to spíše rarita. „Jsme první samoobslužný bar v Čechách, který je v aglomeraci v obytné zóně. Toho jsme se hodně báli a i lidi nás od toho zrazovali, že to nebude fungovat. Ale předtím jsme navštívili Krásnou Lípu, kde je samoobslužný bar tři kilometry od města a to nás přesvědčilo, že do toho půjdeme,“ doplnila paní Miluše.

Naštěstí těch slušných je většina

Bar funguje už třetím rokem a podle paní Miluše to dokázalo, že s českým národem není nic v nepořádku a lidé jsou většinou poctiví. „Pár těžkostí jsme tu měli. Například jednou ukradli kasičku, jednou se ji snažili vypáčit a pak si tu lidi brali svačinu zdarma. Ale byli to opravdu jednotlivci,“ dodala.

Kromě občerstvení najdou lidé v samoobslužném baru také malý sešit, kam mohou napsat své vzkazy. Většina ohlasů je pozitivních a některé i pobaví. „Mně to udělá obrovskou radost. Ráno, když přijdu uklidit a otevřít, tak se vlastně těším jen na ty vzkazy. Zápisník si pročítají i ostatní lidé a myslím, že už jich spoustu pobavil,“ řekla paní Miluše s tím, že místo kde stojí bar je "srdcovkou", protože odtud oba manželé pocházejí. Jejich přáním je, aby se toto místo stalo srdeční záležitostí i všech, kteří tudy projdou, ať už to bude v létě nebo v zimě.

Kolik lidí už navštívilo samoobslužný bar na Sušicku těžko spočítat, podstatnější je, že drtivá většina byla těch slušných.

Samoobslužný bar na Sušicku
autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio