Dvacetimetrové lešení zaplnilo sál jízdárny ve Světcích

9. květen 2022 10:15, aktualizováno

Vzácný krov, který zdobí novorománskou jízdárnu ve Světcích u Tachova, prochází rekonstrukcí. Dvacet metrů vysoké lešení zaplnilo polovinu velkého sálu.

O prohlídky v jízdárně ve Světcích u Tachova letos turisté nepřijdou. Navštíví expozici kovářství, byt kováře nebo knížecí lóži. V plánu jsou i koncerty. Větší část této národní kulturní památky, kterou v 19. století vystavěli Windischgrätzové, ale i letos patří spíše než divákům dělníkům a restaurátorům.

Po skončení poslední fáze rekonstrukce za 70 milionů korun, kterou podpoří Evropská unie, bude po mnoha letech tato jízdárna kompletně opravená a vznikne tam nová expozice o bylinkářství a o léčení koní. Zatím se ale v jízdárně staví. „Polovinu velkého sálu zabírá lešení, ošetří se původní krov, to je to nejcennější, a dojde k restaurování výmalby. Na konci června se lešení přesune na druhou část sálu, umyjí se také okna v 26 metrech, což je nejvyšší bod celé jízdárny,“ vysvětlil na místě kastelán Pavel Voltr.

Kompletně hotovo bude v roce 2024

„Do budoucna tady bude malý výtah, aby i vozíčkáři mohli důstojně na toaletu a na expozici do jiného podlaží,“ plánoval kastelán. Dodal, že kromě expozice bylinkářství se v jízdárně připravuje výstava o Českém Lese. Letos se jízdárna, která je po Španělské dvorní jízdárně ve Vídni druhá největší ve střední Evropě, bude opravovat. Příští rok vzniknou nové expozice, celá přístupná pak tato novorománská perla bude od roku 2024.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio