Dvorana slávy Plzeňského kraje se opět rozrostla

15. září 2015

Josef Bernard, Boris Kreuzberg a Pavel Horváth jsou novými přírůstky pomyslné krajské dvorany, ocenění si převzali přímo od hejtmana.

Trojice osobností slavnostně vstoupila do Dvorany slávy Plzeňského kraje. Hejtman Václav Šlajs ocenil plzeňského manažera a podnikatele Josefa Bernarda, lékaře, pedagoga, manažera a děkana Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni Borise Kreuzberga a bývalého fotbalového reprezentanta Pavla Horvátha, který je dnes asistentem trenéra plzeňské Viktorie.

„Mimo to, že je to ocenění hlavně pro moje spoluhráče bývalé a trenéry a pro celý fotbalový klub, tak samozřejmě pro mě to je další z důkazů toho, že lidi z Plzeňského kraje a z Plzně konkrétně mě považují za svého a to je pro mě asi to nejlepší zjištění. Já se budu snažit o to, aby fotbal tady v Plzni vydržel aspoň na takové úrovni, jako je teď," řekl Pavel Horváth.

Horváth se vyučil v Praze řezníkem, řemeslu se ale nikdy nevěnoval. Fotbal začal profesionálně hrát už ve svých 18 letech, působil ve Spartě Praha, v Jablonci, Slavii Praha, ve Sportingu Lisabon, tureckém Galatasarayi i japonském Kóbe. Čtyřicátník Horváth zažil ale nejúspěšnější část kariéry ve Viktorii Plzeň. Přestoupil tam v roce 2008 a s klubem pak zažil zisk hned tří mistrovských titulů a navíc také dvojnásobnou účast v základní skupině Ligy mistrů. V Plzni se stal doslova ikonou. Poté, co ukončil kariéru jako hráč, zastává v západočeském klubu funkci asistenta trenéra.

Krajská dvorana má vytvářet pozitivní vzor pro ostatní obyvatele kraje

Profesor Boris Kreuzberg je spojený s plzeňskou fakultní nemocnicí. Od začátku 90. let byl přednostou Radiodiagnostické kliniky, později Kliniky zobrazovacích metod. Poté byl pět let děkanem Lékařské fakulty UK v Plzni a ve funkci pokračuje znovu od roku 2010. Dnes pětašedesátiletý Kreuzberg byl mezitím čtyři roky radním kraje pro životní prostředí.

O něco mladší podnikatel Josef Bernard slaví padesáté narozeniny. Třicet pět let svého života strávil v plzeňské Škodovce, kde začínal jako řadový dělník a končil na postu generálního ředitele. Dnes už bývalý ředitel Škody Transportation Bernard vstoupil letos do ČSSD, spekuluje se o něm jako o horkém kandidátovi strany na post lídra pro krajské volby. Bernard se také podílel na vzniku Techmania Science Center.

Ocenění uděluje hejtman každý rok lidem, kteří se narodili, dlouhodobě žijí nebo působí v kraji a svou prací přitom překračují regionální hranice. Zároveň ale musí slavit významné životní jubileum.

Tradici Dvorany slávy zavedla někdejší hejtmanka Milada Emmerová v roce 2009 s jasným záměrem - vybraná společnost lidí, kteří ve svém oboru dosáhli úspěchů, má sloužit jako pozitivní vzor pro ostatní obyvatele kraje.

Každým rokem do dvorany vstoupí další osobnosti, které reprezentují vědu, kulturu nebo sport. Dvorana slávy Plzeňského kraje tak přivítala už například Karla Gotta, Jiřího Suchého, bývalého českého válečného letce a pilota RAF Miroslava Štanderu nebo střelkyni Kateřinu Emmons.

Je v ní také bývalý rektor Západočeské univerzity Josef Průša, biskup František Radkovský, folkloristé Zdeněk Bláha a Antonín Konrady, operní pěvkyně Eva Urbanová, hokejista Martin Straka či cyklokrosař Zdeněk Štybar.

autor: čer
Spustit audio