Eben k nové knize: Zoufale jsem se snažil, aby to nevypadalo, že jsem se pustil do literatury

5. listopad 2020

Herec, moderátor, muzikant a nově i spisovatel. Marek Eben je muž mnoha tváří a talentů. Do studia Českého rozhlasu Karlovy Vary dorazil představit svou novou knihu.

Marek Eben vydal knížku s názvem Myšlenky za volantem. Je to soubor sloupků, které vycházely v časopise. „Když to začne čtenář číst, tak si bude myslet, že to bude jen o autech nebo automobilismu. Ono to tak také původně začalo, protože takové bylo to zadání. Ale já jsem si pak uvědomil, že je mi to trošku malé. Takže v tom zbytku knížky už jsou věci, které se toho vlastního automobilismu týkají daleko méně a týkají se věcí, které vás napadnou, když v tom autě jedete,“ uvedl Eben.

Jak sám autor prozradil, fejetony vznikaly dlouhých šest let a každý měsíc musel napsat jeden. „To jsem si teda vzpomněl na ty borce, co to psali do novin a museli ten sloupek udělat každý den,“ poznamenal Marek Eben. „Většinu těch sloupků jsem psal den před odevzdáním, nebo taky dva dny po,“ doplnil.

Kroužkový blok

Knížka může připomínat kroužkový blok. „Zoufale jsem se snažil, aby to nevypadalo jako literatura. Chtěl jsem, aby to nepůsobilo dojmem, že jsem se pustil do knihy. Ten kroužkový blok se mi líbil také z toho důvodu, že z toho ten čtenář, když bude chtít a něco ho tam bude prudit, tak to prostě vezme a vytrhne,“ vysvětlil s úsměvem Eben.

„Stačilo by mi, kdyby se u toho lidi trošku pobavili, protože ta doba, kterou teď žijeme, je fakt docela náročná. Kdyby někomu posloužila tahle knížka k tomu, aby se zasmál, nebo zapomněl na problémy, které jsou kolem nás, tak by mi to v podstatě stačilo,“ řekl.

Jak nápad vydat knihu vznikl, prozradil Marek Eben v rozhovoru s Terezou Švecovou. Poslechněte si!

autoři: Tereza Švecová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio