Ebenový strop zámku byl skryt nad dvěma falešnými stropy

10. březen 2023
Poklady minulosti

Na zámku ve Spáleném Poříčí si můžete během prohlídky s pracovnicí tamního infocentra všimnout mnoha zajímavých věcí. Jednou z nich bude zřejmě i půvabný dřevěný strop ve velkém sále.

Strop zámku z počátku 17. století

„Strop pochází z dob založení zámku, tedy z počátku 17. století, a je vyroben z ebenového dřeva. Nedochoval se přesně v tomto stavu, v jakém ho vidíme dnes,“ řekla na úvod vedoucí infocentra Ivana Paseková, která dále pokračovala:

„Po 2. světové válce vznikl na zámku Lesní závod a tyto místnosti byly různě upraveny. Například tento velký sál byl přepažen na dvě místnosti a byly zde snížené stropy. Nacházela se zde dílna. Na začátku 90. let se naskytla možnost začít zámek opravovat a vedení města se do toho pustilo, jelikož se nám dochovaly historické stavební plány. Truhlář pak nad dvěma falešnými stropy objevil torzo právě tohoto krásného původního stropu,“ popsala Paseková.

Strop na zámku ve Spáleném Poříčí

Zámek jako takový postavil v roce 1617 Adam Vratislav z Mitrovic se svou chotí Salomenou. „Různé šlechtické rody následně nevlastnili zámek nikterak dlouho, zhruba 130 let, jelikož hrabě Karel Josef Desfours panství zadlužil, prý vlivem svého nemírného života, a byl nucen jej prodat v roce 1749. Panství zakoupilo Arcibiskupství pražské, které zde sídlilo až do konce 2. světové války a nacházela se zde i správa panství,“ uvedla vedoucí infocentra.

Krom prohlídek se dnes na zámku konají nejrůznější akce, jako koncerty, svatby, nebo třeba divadelní představení.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio