Eda Kriseová: Orchideje, pušky a šavle

5. květen 2020

Co mají společného války, orchideje, slepice a primář na sexuologii? Hana Kofránková čte povídku české spisovatelky a novinářky Edy Kriseové, která vyšla v roce 1991 jako součást autorčiny sbírky Arboretum. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Hana Kofránková
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 2000

Eda Kriseová, vystudovaná novinářka, nejprve pracovala pro Mladý svět. Pak se v roce 1969 stala reportérkou časopisu Listy. To však netrvalo dlouho, neboť vydávání časopisu bylo hned v roce 1969 zastaveno. Během normalizace jí bylo zakázáno publikovat. Pracovala na půdě Ústavu pro teorii a dějiny sdělovacích prostředků při UK. Během normalizace působila také jako ošetřovatelka v ústavu pro duševně nemocné. V roce 1989, po založení Občanského fóra, se stala v rámci tohoto hnutí mluvčí Václava Havla. Po Sametové revoluci už se zase mohla plně věnovat práci spisovatelky. A ani ne dva roky po revoluci vychází její sbírka Arboretum. Mimo tu sepsala například životopis Václava Havla. Mezi její další populární díla patří třeba román Kočičí životy nebo autobiografické vyprávění Duši, tělo opatruj.

Svět je plný lásky, sexu, válek a orchidejí

Povídka Orchideje, pušky a šavle je především oslavou jara, přírody a lásky. Hlavní hrdince nevykvetla jednoho jara orchidej, a tak si šla pro radu k primářovi sexuologie. Nezůstalo ale jenom u rad, obyčejná konzultace se změnila v příjemný a někdy až intimní rozhovor, jehož můžeme být svědky. Text balancuje mezi krásnými metaforami na jedné straně a naturalistickou expresivitou na straně druhé. Lásku autorka nevykresluje idealisticky a romanticky. Naopak láska je zde pojata velmi přírodně, jako součást přirozeného běhu a její významnou součástí je sexualita. A díky doktorovu vyprávění o svých narušených pacientech dostává povídka také jistý nádech bizarnosti. Ale takový přeci svět je. Je zvláštní, často pro nás těžce pochopitelný. Hlavní hrdinka, ač otřesená, do tohoto světa prostřednictvím vyprávění primáře pomalu proniká. Do světa plného lásky, sexu, válek a orchidejí.

autoři: Dominik Mačas , Filip Pluhař
Spustit audio

Související