Edgar Dutka: Tátovy narozeniny

16. březen 2020

Kryštof Hádek nás v povídce současného českého autora zavede na počátek padesátých let a odvypráví tragický příběh rodiny, které tehdejší poměry nedovolují žít společně. Poslouchejte on-line měsíc po odvysílání.

Účinkuje: Kryštof Hádek
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2007

Edgar Dutka, vysokoškolský učitel, scenárista, režisér a spisovatel se narodil v roce 1941. Jeho matka byla vězněná z politických důvodů, proto strávil dva roky v dětském domově. Prošel několik zaměstnání, rok žil v Austrálii a v roce 1971 absolvoval katedru scenáristiky a dramaturgie FAMU v Praze. Od roku 1974 působil jako dramaturg, scenárista a režisér ve Studiu Jiřího Trnky a studiu Bratři v triku. Od počátku devadesátých let vyučuje scenáristiku a dějiny animace na FAMU v Praze. V roce 2002 se habilitoval jako docent.

Za animovanou tvorbu byl nominován na cenu Britské královské akademie a obdržel cenu Grand Prix na filmovém festivalu v Cannes. Je autorem autobiografické prózy z dětského domova U útulku 5 (2003), za román Slečno, ras přichází (2004) se stal v roce 2005 nositelem Státní ceny za literaturu. Soubor povídek Matka vzala roha (2016) je pokračováním autobiografie.

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio