Einsteinův mozek a další povídky mistra české sci-fi Josefa Nesvadby

8. srpen 2020

Sci-fi tvorba pro něj znamenala nejen žánr a styl, ale stala se mu prostředkem k vyslovení názorů na život i budoucnost celé planety. Poslechněte si tři vědeckofantastické povídky Josefa Nesvadby, které v době prudkého civilizačního rozvoje otevírají složité otázky po osobní i společenské identitě člověka a zdůrazňují trvalé mravní hodnoty. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Josef Nesvadba (1926–2005) byl český lékař a spisovatel. Literaturou se začal zabývat koncem 50. let, po ukončení studia psychiatrie. Ostatně zkušenosti z této profese se promítly i do některých jeho pozdějších textů. Bývá považován za zakladatele moderní české sci-fi literatury a je prvním z východoevropských spisovatelů, jejichž dílo bylo přeloženo do angličtiny.

Je autorem povídkových sbírek Tarzanova smrt (1958), Einsteinův mozek (1958), Poslední cesty kapitána Nema (1966) a dalších. Psal také filmové scénáře – např. Zabil jsem Einsteina, pánové (1969), Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) či Upír z Ferratu (1982). Během svého života často cestoval, po dva roky pobýval v USA. Byl předsedou Sekce pro vědeckofantastickou literaturu při Svazu spisovatelů.

Einsteinův mozek aneb Seznamte se – Nadmozek! 

Účinkuje: Veronika Forejtová
Připravil: Zdeněk Milt
Režie: Věra Pražáková
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 1998

Příběh o ambiciózním projektu, který se vědkyni poněkud vymkl z rukou. Geniální mozek, výsledek vědeckého pokusu, pochopil mnohem víc, než jeho tvůrci. Vládne nejen mimořádnou inteligencí, ale také vlastním názorem... 

Chemický vzorec osudu

Účinkují: Martin Sláma, Robert Mikluš, Ivana Hloužková, Simona Peková, Anna Duchaňová, Jana Stefanka, Aneta Bendová
Připravil: Tomáš Sedláček
Režie: Alexandra Bauerová
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2013

Asistent Stein najde způsob, jak programovat geny dětí při početí. Jenže v rozmanitosti je síla člověka, či přesněji lidstva. Poslechněte si lehce sarkastický sci-fi příběh o tom, že zasahovat do zákonů dědičnosti se nevyplácí.  

Upír LTD

Účinkuje: Tomáš Jirman
Režie: Petr Lokaj
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 1993

Na co jezdí vaše auto? Dejte si pozor, některé vozy vysávají nejenom peněženku... Povídka Upír LTD přináší motiv, který později inspiroval scénář k filmovému hororu režiséra Juraje Herze Upír z Feratu. Jsme v období studené války v Anglii. Hlavní hrdina příběhu proniká z šedivého socialistického Československa za železnou oponu. Poznává záhadného muže, který mu půjčí kvalitní závodní vůz. Tak kvalitní, až jiná auta na silnici zastavují, zatímco on uhání raketovou rychlostí. Pocit blaha se stupňuje, když potká krásnou, provokativní dívku Zuzanu. Jakou cenu za pocit životní výhry zaplatí? A nezaplatili už jiní předtím? 

autoři: Dominik Mačas , Vladana Drvotová , Barbora Hajžinová
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.