Ejpovické jezero nedaleko Plzně vzniklo po těžbě železných rud. Dnes nabízí skvělé sportovní vyžití

24. listopad 2021

Ejpovická vodní nádrž je rozsáhlá vodní plocha v Ejpovicích na Rokycansku nedaleko města Plzně. Vznikla zatopením lomu po těžbě železných rud. Největší vyžití skýtá samozřejmě v letních měsících, kdy je tam možné provozovat nejrůznější vodní sporty. Ale i v podzimním či zimním období stojí toto místo za návštěvu.

„Jezero má rozlohu kolem 44 hektarů, maximální hloubka v jednotlivých terasách dosahuje až 43 metrů. Dnes je to oblíbená lokalita nejen pro vodní sporty, jako je například wakeboarding, ale je to zajímavé místo i pro rybáře,“ říká Michal Bíman, ředitel společnosti, která vlastní kemp v Ejpovicích a spravuje okolní pozemky. „Jezero tady vzniklo po vytěžení lomu v 50. až 60. letech minulého století. Sice teď stojíme na břehu, ale pod námi je 40 metrů hloubky původního lomu.“

Kolem jezera se nacházejí zbytky původní zástavby. Našli bychom zde tedy například památku na někdejší vilu bývalého starosty města Plzně Luďka Pika v podobě zahradního domku, který je dnes využíván jako chata.

„Celé území řeky Klabavy bylo už zhruba od 16. do 17. století intenzivně využíváno na těžbu rudy, jistě bychom zde v okolí našli mnoho starých důlních děl. Nachází se tu také technická zajímavost – říční tunely, které vedou pod protějším vrchem. V minulosti měly za úkol převést tok řeky Klabavy mimo lom. Tunely jsou dodnes funkční,“ dodává Michal Bíman.

Ejpovické jezero v mlze

Kromě kempu a jezera byste v Ejpovicích našli ještě další zajímavosti. Třeba Ostrý kámen někdy také nazývaný Čertův kámen, Ejpovické útesy, Naučnou stezku Kokotské rybníky, anebo zříceninu hrádku Starý zámek. „Je dobré využít i zdejší cyklostezku, která prochází přímo kempem, a spojuje Plzeň s Prahou, respektive Prahu s Norimberkem,“ uzavírá pozvání na výlet do Ejpovic Michal Bíman.

Spustit audio