Ekologické středisko seznamuje děti s velikonočními zvyky

22. březen 2005

Tradiční zvyky spojené s nadcházejícími velikonočními svátky "učí" v těchto dnech děti ze základních i mateřských škol Plzeňska pracovníci střediska ekologické výchovy Ametyst v Prusinách na Plzeňsku. Děti se v programu Velikonoce na venkově dozvědí o starých velikonočních zvycích a tradicích a samy si ozdobí vajíčka nebo vyrobí smrtku jako symbol končící zimy. Podle pracovníků střediska totiž už vůbec není samozřejmé, že dnešní děti tyto tradice ovládají.

Dnešní lidé spoustu opravdových velikonočních zvyků už vůbec nedrží a ani neznají. Pracovníci střediska se snaží, aby děti znaly tyto svátky jara i jinak než jen z nabídky supermarketů. Podle pracovníka Ametystu Tomáše Prunera je o program mezi školami a školkami zájem. Podobný projekt středisko mělo i o Vánocích a v budoucnu chce připravit i další části, jež by pokryly celý český rok.

Logo

Při pořadu se děti seznámí s několikadenními oslavami Velikonoc, rituály, typickými předměty a pokrmy. Zkusí si v přírodních látkách barvit a zdobit vajíčka, plést pomlázku, budou vyrábět smrtku jako symbol pohřbívání zimy a dozvědí se, jak vypadal masopust, který velikonočním svátkům předchází. Naučí se i několik velikonočních lidových říkadel a popěvků. Dozvědí se o zvycích spojených s oslavami během Květné neděle, Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a Velikonočního pondělí.

Logo

I když jsou Velikonoce zároveň největším křesťanským svátkem, v ekologickém středisku kladou důraz zejména na spojení s přírodou a jarem. Cílem je ukázat, jak úzce byl život našich předků propojen s přírodou a jeho rytmus byl řízen a přizpůsobován přírodním dějům.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio