Ekologickou farmu vybudoval amatérský ornitolog v obci Stvolny na Manětínsku

3. říjen 2022 21:15, aktualizováno

Jaroslav Hruška patří k těm farmářům, kteří se snaží hospodařit v souladu s přírodou. Dnes na polích s výhledem na vyhaslou sopku Vladař chová s manželkou koně, ovce i krávy a provozuje vlastní moštárnu. Vytváří mokřady, vysazuje aleje starých odrůd ovocných stromů a zachraňuje staré ovocné sady.

Bývalý policista a dnes záchranář Zdravotnické záchranné služby spojil svoji vášeň pro ornitologii i zemědělské kořeny po předcích. V obnovených sadech rostou nově vysázené původní odrůdy jabloní a hrušní. Druhy ptáků, které v sadu žijí, přibližuje stojan s naučnou tabulí. Lidé si díky přiloženým kódům mohou na telefonu přečíst popis jednotlivých ptáků a poslechnout si jejich zvuky.

„Smyslem toho je, aby se rodiny s dětmi něco naučily a pochopily, jak to bylo dříve,“ vysvětlil amatérský ornitolog, farmář a záchranář Jaroslav Hruška. Farmaří v obci Stvolny, kde s manželkou před víc než 20 lety koupil starou zničenou roubenku a začal zde budovat svůj sen – ekologickou farmu.

Farma soutěží v Adapterra Awards

Veřejnost může v soutěži Adapterra Awards hlasovat o projektech, které mají za cíl snížit dopady klimatické změny. „Pokud bychom u veřejnosti uspěli, tak získáme cenu sympatie, která není materiální,“ popsal Jaroslav Hruška. V soutěži rozhoduje i odborná porota, která výherce odmění také finančně. „Slíbil jsem manželce, že jí nechám na našem mokřadu postavit velkou pozorovatelnu, abychom se mohli dívat, co tam žije za vzácné druhy ptáků a jiné druhy živočichů,“ popsal své vize.

Mokřad je dílo výhradně pro ptáky a jiné živočichy. Hluboký je z větší části jen 30 cm. To je hloubka vhodná k brodění čápů a volavek. K vidění jsou také bobři evropští a občas se objeví i orel mořský.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio