Emil Kintzl by měl radost. V šumavských Stodůlkách požehnali novému křížku

29. srpen 2022 16:33, aktualizováno

K uctění památky Emila Kintzla, který na Šumavě obnovoval zničené křížky, vztyčili jeho přátelé nový kříž u zaniklé šumavské osady Stodůlky a spolu s knězem mu o víkendu i požehnali.

Martin Beránek dokončuje práce na obnoveném křížku

Loni postavil patriot Emil Kintzl v šumavských Stodůlkách poblíž Hartmanic křížek. Chtěl tak připomenout po válce vysídlenou a za minulého režimu zlikvidovanou osadu. Křížek ale záhy někdo zlomil. Kintzl ho chtěl obnovit, letos ale v 88 letech zemřel. Asi 80 centimetrů vysoký kovový kříž na kamenném podstavci proto vztyčili Kintzlovi kamarádi a v sobotu pozvali veřejnost na jeho žehnání.

Emil Kintzl byl odhodlaný, že všechny nově zničené křížky včetně toho v šumavských Stodůlkách nově vztyčí. Vloni v listopadu sdělil, že má křížky už připravené a na jaře je plánuje umístit. Jara a léta už se ale pan Kintzl nedožil. Zemřel v březnu po srážce s jiným lyžařem na sjezdovce.

Kintzlova manželka Naďa našla seznam úkolů, které Emil chtěl za rok 2022 stihnout. Jedním z nich bylo obnovení zlomených křížů. Proto se jeho kamarádi rozhodli tyto plány naplnit. „Když Emil takhle náhle odešel, tak jsme se s paní Kintzlovou domluvili, že uděláme pár akcí, které měl v plánu,“ řekl Jiří Strejc ze Sušice. "Je to to nejhezčí, co mohou pro Šumavu udělat," dodala Naďa Kintzlová.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio