Epidemie začíná v Plzeňském kraji kulminovat. Nemocnice přijímají denně 10 až 15 nových pacientů s covidem

3. únor 2022 17:27, aktualizováno

V Plzeňském kraji dosahují počty nově nakažených koronavirem rekordních čísel. Nákaza zřejmě začíná kulminovat. Vyplývá to z informací, které zazněly na jednání krajského krizového štábu.

„Denní počty nakažených na území Plzeňského kraje skutečně velmi strmě stoupají. Dokonce se dá říct, že denní záchyty jsou stejně vysoké jako dříve za celý měsíc. Podle ředitele krajské hygienické stanice v porovnání těchto dvou týdnů jsme dokonce zvýšili počty o téměř 99%. V současné době od začátku tohoto týdne přibývá zhruba 3500 nakažených denně. Podle jednání, které jsme měli v úterý s ministerstvem zdravotnictví a podle slov pana profesora Duška, by měla nákaza v těchto dnech kulminovat a očekává se, že ve druhé polovině příštího týdne by měla začít postupně klesat. Když se dívám na náš kraj, tak nejvíce nově nakažených máme hlavně na Plzeňsku, to znamená v okresech Plzeň - město, Plzeň - jih a Plzeň - sever,“ popsala hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Rekordní čísla nakažených už se projevila i v nemocnicích. „Před 14 dny jsme říkali, že k této situaci dojde. V současné době máme v našich nemocnicích 165 pacientů, z toho je 17 v intenzivní péči a 11 na umělé plicní ventilaci. Z těchto čísel je patrné, že většina pacientů má mírnější průběh. Další informací z nemocnic je to, že se mění věkové složení pacientů a přibývají i děti. Denně je přijímano okolo 10 až 15 nových pacientů a jsou především z oblasti Plzeňska,“ doplnila Ilona Mauritzová.

Současný počet nakažených zasáhl školy

Z epidemických důvodů bylo tento týden uzavřeno devět škol. Z toho pět středních škol zavedlo distanční výuku. Další čtyři základní a střední školy jsou uzavřeny nebo mají ředitelské volno. Kvůli tomu byla také čísla záchytů při pondělním pravidelném testování nižší. Zjištěno bylo 262 pozitivních žáků a 23 pedagogů. Podle Ilony Mauritzové by mohly ke zlepšení situace přispět páteční pololetní a na Plzeňsku také navazující jarní prázdniny.

Na jednání krizového štábu zazněly informace o alternativní vakcíně Novavax. „Podle informací z ministerstva zdravotnictví by tato vakcína měla do České republiky dorazit koncem února nebo začátkem března. Předregistrace na její podání už byla spuštěna. To znamená, že pokud má o tuto vakcínu někdo zájem, měl by se podívat na stránky Ministerstva zdravotnictví České republiky, kde tato předregistrace je a jsou tam i všechny další potřebné informace, například že se smí aplikovat od 18 let, že je dvoufázová a podobně,“ uzavřela hejtmanka Ilona Mauritzová.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio