Epidemie zůstává ve třech okresech. V Plzeňském kraji však ubylo lidí s chřipkou

14. únor 2020 11:35

Chřipka v Plzeňském kraji je na ústupu. Vyplývá to z aktuálních statistik Krajské hygienické stanice v Plzni.

V kraji je nyní 8 020 nemocných, v přepočtu na 100 000 obyvatel je to 1 392 nemocných. Krajská nemocnost se tak po dvou týdnech dostala pod hranici epidemie. „V tuto chvíli hranici epidemie, to znamená 1 500 případů nemocných na 100 000 obyvatel, můžeme evidovat pouze v okresech Plzeň- město, Plzeň- jih a Tachov,“ uvedl epidemiolog Petr Pazdiora.

Nemocnost v tomto týdnu klesla ve všech okresech kraje s výjimkou Domažlicka. Na Klatovsku, kde byla minulý týden největší nemocnost, se za týden snížil počet nemocných až o 38 procent. V prudkém poklesu se ale nejspíše projevily jarní prázdniny, které jsou tento týden na Klatovsku.

Nejvíc marodů je na jižním Plzeňsku, nejméně na Rokycansku

Někteří nemocní proto s obtížemi nejdou za lékařem, ale léčí se sami doma. Největší nemocnost je v okrese Plzeň-jih, kde je aktuálně 1 676 nemocných na 100 000 obyvatel. Oproti minulému týdnu nemocnost klesla jen o šest procent. Naopak nejmenší poměr nemocných je tradičně na Rokycansku, kde je po poklesu nemocnosti o 22 procent aktuálně 900 nemocných na 100 000 obyvatel. Nemocných ubylo ve všech věkových skupinách. Nejpomaleji klesá počet nemocných mezi lidmi nad 65 let.

Na aktuální statistiky nemocnosti v regionu reagují také některé nemocnice Plzeňského kraje, které ruší nebo omezují zákaz návštěv. Podle mluvčího Nemocnice Plzeňského kraje Jiřího Kokošky zákaz návštěv s okamžitou platností ruší nemocnice v Horažďovicích a od pondělí 17. února také klatovská nemocnice. Návštěvy naopak nadále nesmějí do nemocnice ve Stodu. V nemocnicích v Domažlicích, Rokycanech a Svaté Anně zůstávají návštěvy bez omezení.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio