Epidemii spalniček se v Moravskoslezském kraji nedaří zastavit

21. březen 2019

Moravskoslezští hygienici aktuálně evidují v kraji 64 lidí nakažených spalničkami. Oproti konci minulého týdne je to nárůst o dalších 13 případů. Moravskoslezský kraj tak má stále jednu z nejvyšších nemocností v České republice, a to po Praze, Plzeňském a Pardubickém kraji. Vyplývá to z informací zveřejněných krajskými hygieniky.

„Stále nejvyšší procento případů onemocnění (v regionu) je zaznamenáno na území města Ostravy. Spalničky se zatím nevyskytly v okrese Nový Jičín,“ uvedli hygienici. Mezi nemocnými je už i šest zdravotníků.

Co se týče věku, nejvíce nemocných je ve skupině dětí od jednoho do čtyř let, dále u lidí mezi 30 a 39 lety a pak ve věku mezi 40 a 49 lety. Žádné onemocnění zatím hygienici v kraji neevidují už pouze u dětí od pěti do devíti let.

V regionu hygienici zaznamenali 40 ohnisek nákazy. Protiepidemická opatření byla na území kraje provedena u 1583 lidí. U 298 osob, které přišly do kontaktu se spalničkami a jsou k nákaze vnímavé, hygienici rozhodli o karanténě.

„Při podezření na onemocnění spalničkami je nutná i vzájemná ohleduplnost k ostatním. Zůstaňte doma a nešiřte tak onemocnění dále. Kontaktuje svého lékaře a dále postupujte podle jeho pokynů,“ apelovali znovu hygienici.

Podle nich se spalničky vyskytují již ve všech krajích České republiky s výjimkou Karlovarského. Za poslední týden přibylo v Česku téměř 70 nových případů onemocnění.

Spalničky jsou vysoce infekční, z deseti lidí, kteří jsou s nemocným v kontaktu, jich onemocní v průměru šest. Například chřipka je třikrát méně nakažlivá. Odborníci spojují nárůst počtu případů s odmítáním očkování.

V Moravskoslezském kraji byla rozsáhlá epidemie spalniček před dvěma lety. V regionu se tehdy nakazilo zhruba 130 lidí, mezi nimi i zdravotníci.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související