Eva Pilarová: Jakpak je dnes u nás doma?

17. červen 2022

Divotvorný hrnec je americký muzikál, který byl na Broadwayi uveden v roce 1947. O rok později jeho českou adaptaci hráli v pražském divadle ABC Jiří Voskovec a Jan Werich.

Divotvorný hrnec je americký muzikál z roku 1947. Jeho příběh je pohádkový. Vypráví o tajemném Irovi, který ukradl skřítkovi Ogovi kouzelný hrnec zlata. Přestěhoval se do malého jižanského městečka, aby hrnec zakopal a mohl z něj pak vypěstovat bohatou úrodu. Všechno je ale zmařeno, když jeho dcera ve chvíli, kdy stojí nad kouzelným hrncem, vysloví nesprávné přání.

V tomto slavném muzikálu je celkem devět písní, připomeňme si jejich české verze, například U nás doma, Tam za tou duhou nebo S čertem si hrát. Pro české jeviště jej v roce 1948 přeložili a upravili Jiří Voskovec s Janem Werichem. Svolení k úpravě a k tak brzkému uvedení mimo Bradway získali díky přátelství s autory díla, které navázali během svého newyorského působení v první polovině čtyřicátých let. V českém prostředí se však změnil nejen původní název, ale i původ hlavních osob příběhu. Irští emigranti se změnili v přistěhovalce od Třeboně a pohádkový skřítek Og v jihočeského vodníka Čochtana, kterého hrál Jan Werich. O 75 let později, v roce 1993, měla premiéru úprava Divotvorného hrnce od Josefa Dvořáka pod názvem Čochtan vypravuje a v roce 2015 pak i úprava Jiřího Suchého v divadle Semafor pod názvem Čochtanův divotvorný hrnec.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio