Everly Brothers, legendární skupina, která má i žulovou sochu

V roce 1988 byla ve státě Kentucky odhalena socha dvou muzikantů – bratrů Everlyových. Starší z nich, Don Everly, se narodil 1. 2. 1937. Společně se svým bratrem Philem tvořili legendární duo Everly Brothers.

Vícehlasé úpravy skladeb najdeme asi ve všech moderních hudebních žánrech. Známé a slavné jsou vokální jazzové skupiny, v country muzice bychom jich našli bezpočet a s vokálními soubory se doslova roztrhl pytel v pop music. Je tedy pozoruhodné, že v průběhu historie jim hudební odborníci a rovněž specializovaný tisk nevěnovali zdaleka takovou pozornost jako sólistům. Obrat k lepšímu nastal ve druhé polovině 50. let, kdy se prosadila skupina Platters.

Obrovský zájem o vokální tvorbu nastal díky stovkám nebo spíše tisícům big beatových skupin v letech šedesátých. Svůj nesporný díl na tom měli sourozenci Don a Phil Everliové. Společně se svými rodiči vystupovali na jevištích a v rozhlasových stanicích v jižních státech USA. Po odchodu rodičů do penze se vypravili do Nashvillu, kde se jim v r. 1955 povedlo nahrát několik skladeb pro gramofonovou firmu CBS. Velký úspěch z toho ale nebyl.

Zlom nastal 11. května 1957, kdy vystoupili v Grand Ole Opry. Vzbudili všeobecný zájem a jejich vlastní skladba Bye Bye Love se stala celosvětovým hitem. A následovali další úspěšné písničky. Pokud máte doma desku Bridge Over Troubled Water z r. 1970, najdete tam tuto skladbu v podání Simona a Garfunkela. 

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.