Evropa a psaní. Esej divadelního teoretika a překladatele Vladimíra Mikeše

28. květen 2022

K blížícímu se českému předsednictví Evropské unie zařazujeme evropské téma spisovatele, překladatele a teatrologa Vladimíra Mikeše, který v létě oslaví 95. narozeniny. V podání Otakara Brouska poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Otakar Brousek
Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2009

„Začalo to ve starověkém Řecku, 24 písmeny se dá vyslovit jsoucno od toho nejmenšího až po celý vesmír,“ začíná svou úvahu Vladimír Mikeš. Zabývá se v ní evropským písemnictvím, jeho ambicemi i úspěchy od starověku a středověku až po naši totalitu a samizdat.

Jako překladatel se Mikeš věnoval především poezii a divadelním hrám z románských literatur – mimo jiné Dante a jeho Božská komedie, Molière, Calderón de la Barca a další. Celý život se ale také psal poezii i prózu, o čemž máme možnost přesvědčit se až v posledních letech, kdy jeho šuplíková literatura postupně vychází. Knihu Odkud to přichází, sestavenou z posledních rukopisů a oceněnou cenou Magnesia Litera, na Vltavě chytáme do vysílání v létě.

Od revoluce byl Vladimír Mikeš také významným divadelním teoretikem působícím na DAMU. Mimo jiné je autorem přehledové knihy Proč psát, ve které uvádí důvody psaní nejrůznějších spisovatelů našich literárních dějin.

autoři: Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio