Existuje asi 200 druhů česneku, z nich okrasných je kolem 60

16. červenec 2020

A třetinu těch okrasných má na své zahradě pěstitel hlíznatých rostlin a cibulovin Pavel Novák. Sušený okrasný česnek vám ve váze vydrží celý rok.

„Velké kvetoucí koule se hodí do skalky a do pozadí trvalkových záhonů. Sušené už nemají klasickou modrofialovou barvu, ale i tak jsou skvělou ozdobou interiéru,“ vyzdvihuje okrasné česneky Pavel Novák. Z jedné cibule vyroste jeden stvol a na něm je obvykle jedno kulovité nebo polokulovité květenství.

Modrofialová barva bývá u květů okrasných česneků nejčastější, mohou být i fialové, modré, růžové, bílé, žluté a hnědavě červené.

Vysoký nebo nízký?

Podle potřeby si můžete pořídit vysoký nebo nízký druh, na výběr jsou skalkové okrasné česneky dorůstající jen do 20 až 30 cm, středněkvěté vysoké 30 až 80 cm a velkokvěté s výškou 40 až 120 cm.

„Velkokvěté bývají opravdu hodně vysoké,“ říká zahrádkář, „ale některé vysoké mohou mít i malé květy. Nejvyšší je Gladiátor se 120 až 170 cm, zkuste si to představit! Květ Globemasteru jsem změřil rukama, když dám své dvě ruce vedle sebe, vznikne průměr té koule. Údajně některé mají průměr až volejbalového míče, ale to je extrém, to jsem nezažil.“

Vyhovuje jim slunce, ale nesnáší velké horko

Okrasné česneky poměrně dlouho kvetou, až 1 měsíc. V závislosti na tom, jaký si vyberete druh, vám svými květy budou dělat radost od května do srpna. Na péči nejsou nijak náročné, uvítají lehčí propustnější zeminu a slunné stanoviště. Nenapadají je žádní škůdci, jsou mrazuvzdorné.

Místa a termíny výstav květin Pavla Nováka:

Výstava denivek
Hlavňovice, restaurace U Jelena, 18. a 19. 7. 2020
Chudenice, Starý Czerninský zámek, 25. a 26. 7.
Nýrsko, moštárna, 1. a 2. 8. 2020

Výstava gladiol a denivek
Nepomuk, rodný dům Augustina Němejce, 15. a 16. 8. 2020

Podle pěstitele jim však nedělá dobře přílišné horko: „V létě trpí přehřátou půdou. Proto jakmile odkvetou a zaschnou jim listy, je lepší je vyndat ze země a znovu zasadit na podzim. Jsou to cibuloviny, buď je musíte mít v dostatečné hloubce, kde se ale nedrží trvale voda, nebo je vyndavat.“ Výsadbu provádějte až po 15. říjnu do hloubky 6 až 12 cm, podle velikosti cibule.

Listy okrasných česneků rychle zasychají

Mnohé pěstitele zaskočí časný nástup žloutnutí a zasychání listů okrasného česneku. Není dobré je odstraňovat, květina se tím oslabuje. „Když česneky vykvétají, hned jim začínají zasychat listy, s tím nic nenaděláte. Zkoušel jsem i víc zalévat a nepomohlo to. Není to prostě rostlina efektní listem v době, když kvete. Ale květy jsou nádherné,“ konstatuje Pavel Novák.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio