Exotické květiny na našich pultech. Jak se převážejí květy z tropů, aby vydržely krásné?

13. duben 2021

Před Květinářstvím U Františka v Pardubicích zastavila dodávka s novou várkou řezaných květin. Řidič, který přijel z brněnského velkoskladu květin, nám dovolil nahlédnout dovnitř vozu.

Nejpřenosnější jsou podle zahradníka Františka Hlubockého růže a karafiáty. Dají se dobře svázat k sobě a nevadí jim to. Neponičí se, ani nepolámou. Převáží se ve speciálních nádobách s trochou vody a výživy.  Do České republiky se nejvíce květin dováží z Nizozemí, Kolumbie, Keni a Ekvádoru. 

Z Ekvádoru do Pardubic v lednici

„Takovou růži  v Ekvádoru naloží do letadla a pošlou ji do Holandska. Z Holandska se pak kamionem převeze do Brna do velkoskladu a potom dodávkou do Pardubic. Odhaduji, že její cesta z místa, kde vyrostla, mohla trvat tak tři dny,“ myslí si František Hlubocký.

V dodávce, která květiny rozváží, nesmí chybět chladicí zařízení. Je nastavené na deset stupňů Celsia. V zadní části vozu cestují tropické květiny, kterým se naopak musí přitápět.

Sklizeň růží v Ekvádoru

Dobře uskladněné řezané květiny jsou zárukou kvality. Proto se hned po převzetí dávají do lednice. Některé vydrží déle, jiné jsou choulostivější. Takovým držákem mezi květinami je podle Františka Hlubockého karafiát.

„Je to dělník mezi květinami. Mám ho moc rád, a například ty drobnokvěté karafiáty se prodávají velice dobře,“ říká zahradník. Odolné a dobře vypadající jsou i veškeré druhy chryzantém, na které lidé konečně začínají pohlížet jinak, než jako na pohřební květiny.  

Méně známé boubelky a jícnovky 

Český název boubelka není příliš vžitý pro tuto řezanou květinu, která svou křehkostí a barevností v zimě udělá radost. Více se vžil její latinský název Alstroemeria aurantiaca. Lidé jí začali říkat alstromérie nebo taky zkráceně alstra. 

Eustoma vypadá jako růže s malým květem

Asi největší novinkou posledních let je podle Františka Hubockého jícnovka. Opět se u nás vžil spíše její latinský název eustoma. „Je to letnička a lidé si ji pletou s drobnou růžičkou. Velmi hezky vypadá například bílá jícnovka v kombinaci s rudými růžemi,“ říká zahradník, který jícnovku doporučuje. Dobře vydrží v běžných bytových podmínkách a láká svou barevnou pestrostí.

Gerbery jsou namyšlené pampelišky

Gerbera má ráda teplo. Pochází totiž z afrických stepí a skutečně je příbuznou našich pampelišek. Potřebuje dlouhý den a hodně slunce, pak je spokojená. „Jarní a letní gerbera vydrží dobře, ale ta zimní ne. Zimu prostě nemá ráda. Cestu ze své africké domoviny by nezvládla, proto se teď v zimě dováží od pěstitelů z Evropy, nejdále z Izraele,“ uzavírá zahradník František Hlubocký.

Spustit audio

Související