Exponát srnce s vadou albinismu mají v muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech

11. prosinec 2020
Poklady minulosti

V muzeu Doktora Bohuslava Horáka v Rokycanech se nachází pozoruhodný exponát samce srnce obecného, který je celý bílý. Tento srnec má genetickou poruchu albinismu. Exponát nyní není vystaven, ale v nejbližší době by měl být znovu k vidění.

Bílá srst a červené oči, tak vypadá zajímavý exponát srnce obecného, kterého vlastní Muzeum Dr. Bohuslava Horáka. Tento srnec trpěl poruchou albinismu. „Albinismus je genetická porucha, kdy tělo netvoří barvivo melanin, které je zodpovědné za barvu vlasů, duhovky nebo kůže,“ vysvětlila zooložka muzea Marie Süssová.

Skrz srst tomuto srnci prosvítá kůže, která je zbarvena také téměř do bíla. Zbarvenou nemá ani oční duhovku. Tou prosvítají jen cévy v očích, které vytváří červené zbarvení. Takovýto albín se v přírodě hojně nevyskytuje.

Exponát se v muzeu nachází od roku 2004, kdy byl za tmy sražen řidičkou mezi Holoubkovem a Strašicemi. „Tito albinističtí jedinci bývají světloplachý a tím, že špatně vidí, se často stávají oběťmi dopravních nehod,“ sdělila Marie Süssová. Přírodovědné sbírky obratlovců se tvoří náhodnými sběry právě z dopravních či jiných nehod.

Muzeu mohlo k srnci získat do páru samici

Minulý rok na podzim se muzeu naskytla příležitost mít k srnci do páru také srnu. Samice byla bohužel v zimní srsti, která na vycpávání není příliš vhodná, protože jednotlivé chlupy mají tendenci vypadávat. Druhým problémem bylo, že samice byla také obětí dopravní nehody a na pozadí měla velkou podlitinu, což bylo u tak to zbarvené srsti velmi nápadné. Z těchto důvodů srna není v muzeu vystavena.

Srnec albín momentálně v expozici není k vidění. Ale protože je expozice již 7 let stará, přemýšlí se o jejím obnovení a také o vystavení tohoto zajímavého exponátu, aby se na něj mohli přijít návštěvníci podívat.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio