Fajmanovy skály a Klenky odrážejí původní divokost Brd

25. srpen 2021

Přírodní rezervace ev. č. 2493 s názvem Fajmanovy skály a Klenky se nachází severovýchodně od obce Čížkov v okrese Plzeň-jih. Byla založena v roce 1955 a rozkládá se v nadmořské výšce téměř 800 metrů.

„Úkolem této rezervace je ochránit zbytky reliktního boru s dubem a břízou bělokorou, přičemž zde najdeme také zbytky jeřábu ptačího. Tady opravdu vidíme divokost brdské přírody. Můžeme tu také vidět různé kamenné útvary. Hlavní část Fajmanek tvoří táhlý hřeben, který je na severní straně rozdrolen do kamenného moře, odkud můžeme zažít několik pěkných, ale krátkých výhledů směrem na Železný Újezd, Nové Mitrovice, a nebo směrem k Radyni. Jinak odtud příliš nevidíme, protože tady ještě pořád roste pěkný vysoký les,“ uvedl bývalý starosta Čížkova a rodák z Nových Mitrovic Zdeněk Tomášek.

Pokud byste chtěli zažít právě ony lepší výhledy, je nutno zdolat poněkud divočejší přírodu: „Museli bychom projít divokou přírodou, kde místy borůvčí sahá až do pasu a často je vystřídáno brusinkovými plantážemi. Pak bychom se dostali právě na úbočí Fajmanových skal. Faktem je, že to není procházka růžovou zahradou. Je zde třeba mít pevnou obuv a dobrou navigaci,“ řekl Zdeněk Tomášek.

Název přírodní rezervace je třeba hledat u pana Fajmana: „Byl to purkmistr ve Spáleném Poříčí a vlastnil zdejší lesní pozemky. A jelikož byl milovníkem přírody a dokázal o ní i pěkně vyprávět, zažil se tento název a řekl bych, že právem,“ vysvětlil původ názvu bývalý starosta.

Z Fajmanek se dá vyrazit na další zajímavá místa

„Jsme tady v takovém centru turistických terénů. Kousek od Fajmanových skal je jedna z brdských osmistovek Nad Maráskem s nadmořskou výškou 805 metrů. Kousek pod ní najdeme přírodní památku Míšovské buky, která v hustém podrostu ukrývá torza starých jedlí a buků. Co se týče kulturních památek, je v Nových Mitrovicích překrásný barokní kostel, nedaleko máte Spálené Poříčí, které už má vybavení pro turisty v podobě restaurací i informačního centra, a o něco dál je spousta krásných podbrdských vesniček, kde ještě stále naleznete kouzlo starého vesnického života,“ sdělil Tomášek.

„A kdyby náhodou někomu došlo dobré pití, může zde nalézt i mnoho lesních studánek, ostatně tak, jako na celých Brdech,“ dodal Zdeněk Tomášek.

Vzdálenost od Plzně: cca 38 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio