Fakultní nemocnice Hradec Králové hledá nové dárce plazmy pro léčbu pacientů s covid-19. Pomůžete?

26. říjen 2020 15:52

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové hledá nové dárce plazmy pro léčbu nemocných s covid-19. Podání plazmy, která byla odebrána uzdravené osobě po prodělaném koronavirovém onemocnění, je jednou z možností léčby pacientů s koronavirovou infekcí. 

Transfuzní oddělení FN HK je jediným pracovištěm v Královéhradeckém kraji, které plazmu odebírá. Od června tuto plazmu darovaly desítky dárců, využita byla k léčbě pacientů ve FN HK a také v krajských nemocnicích.

Čtěte také

„Zájemci o darování plazmy mohou přijít bez objednání na Transfuzní oddělení FN HK, v pracovních dnech od 7:00 do 11:00 hodin a ve středu od 14:00 do 17:00 hodin, kdy jim odebereme vzorek krve na zjištění protilátek proti koronaviru a vyšetříme je, zda splňují kritéria dárcovství," uvedl primář Transfuzního oddělení FN HK MUDr. Vít Řeháček.

Osoby s vysokou hladinou protilátek proti covid-19 budou za jeden až tři týdny vyzváni k vlastnímu odběru plazmy pro léčbu pacientů.

Odběr plazmy trvá zhruba 45 minut. Plazmu lze darovat vícekrát, minimální interval mezi dvěma odběry je 14 dnů.

Odebraná krevní plazma

Transfuzní oddělení hledá dárce ve věku 18 až 65 let s trvalým pobytem v ČR a platným zdravotním pojištěním, kteří se v poslední době již uzdravili z infekce COVID-19.

Dalším podmínkou je, že zájemce o dárcovství nikdy nedostal transfuzi a u žen, že nebyly těhotné.

Pro zájemce platí další podmínky pro dárce krve, které je možné najít na www.fnhk.cz/transf, případné dotazy můžete položit na e-mailu: transf@fnhk.cz nebo na telefonním čísle 495 832 672.

autoři: Jakub Sochor , baj
Spustit audio

Související