Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně otevřela zrekonstruovanou lékárnu

28. listopad 2017

Větší komfort pro zákazníky a jejich rychlejší odbavení umožní pacientům lékárna v hlavním lochotínském areálu Fakultní nemocnice v Plzni. Důvodem úprav byly malé prostory pro výdej léků a dlouhé fronty čekajících pacientů.

Největší zdravotnické zařízení na jihozápadě Čech, jehož ambulancemi projde v obou areálech ročně přes milion lidí a dalších víc než 70 tisíc je hospitalizováno, mělo dosud v lochotínském areálu lékárnu s nevyhovujícími prostory. Pacienti museli často čekat v dlouhých frontách, což bylo pro mnohé nemocné vzhledem k jejich zdravotnímu stavu obtížné.

Čtyřměsíční rekonstrukce, která přišla nemocnici na 6,4 milionu korun, především zvýšila kapacitu výdeje léků. „Nová lékárna bude mít zvýšený počet obslužných míst. To byla alfa a omega, která nás trápila. Standardně tam byla dvě výdejní místa pro pacienty, kteří přicházeli pro recepty, teď budou čtyři a jedno bude na samostatný volný prodej," shrnul ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Lékárna má podle vedoucí obchodně-lékárenského odboru nemocnice Aleny Dvořákové měsíční obrat kolem 19 až 21 milionů korun. Zaměstnanci lékárny vydají za měsíc kolem 14.000 druhů léků. Výše doplatků jsou podle vedení nemocnice jedny z nejnižších ve městě. Řada pacientů chodí do lékárny pro větší objemy léků. Na kontroly ke specialistům chodí většinou jednou za čtvrt roku a dostávají předpis na léky do další kontroly.

autoři: kos , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio