Fakultní nemocnice Plzeň nabízí novou službu. Pacienti mohou využít postcovidové poradny

7. červen 2021 14:25, aktualizováno

Ordinace lékařů plní pacienti s takzvaným postcovidovým syndromem. Fakultní nemocnice v Plzni se proto rozhodla zřídit několik specializovaných ambulancí, které lidem se závažnými problémy po prodělání nemoci covid-19 pomohou s uzdravením.

Většina nemocnic u nás se v rámci postcovidové péče zaměřuje pouze na dýchací obtíže. Fakultní nemocnice Plzeň ale nabízí komplexní péči pro celé spektrum možných následků covidu -19 – kardiologickou, angiologickou, plicní, psychologickou, psychiatrickou, nutriční a rehabilitační, zaměřenou především na dechovou rehabilitaci.

„My jsme zjistili, že velká část pacientů, které jsme úspěšně vyléčili, se nám vrací s jinými problémy a nejsou to jen plicní. Ty jsou samozřejmě nejčastější u lidí, kteří prodělali virovou pneumonii. Jsou tam ale i jiné problémy jako angiologické, kardiologické, psychické problémy, kdy lidé často trpí nespavostí a jsou to bohužel i výživové problémy. Proto jsme se rozhodli otevřít šest poraden, jež se budou této problematice věnovat,“ řekl ředitel plzeňské fakultní nemocnice Václav Šimánek s tím, že zájem o tyto poradny je velký.

Než ale pacient navštíví postcovidovou poradnu, měl by primárně zajít ke svému praktickému lékaři. „V případě potřeby specializované péče odešle pak praktický lékař pacienta k ambulantnímu specialistovi. Pokud jsou zdravotní komplikace vážné a významně nemocného omezují v normálním životě, ambulantní specialista jej doporučí na specializované pracoviště do fakultní nemocnice. Takováto posloupnost by měla být zachována,“ vysvětlil Václav Šimánek.

Bližší informace, včetně seznamu poraden a jejich ordinačních hodin, najdou zájemci na webových stránkách FN Plzeň.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio