Fakultní nemocnice Plzeň se vrátila do standardního provozu

26. květen 2020 07:20

Většina pracovišť Fakultní nemocnice Plzeň (FN) se díky příznivé epidemiologické situaci v tomto týdnu vrací do režimu běžného před koronavirovou pandemií. Operační sály, odborné ambulance a diagnostická pracoviště pracují naplno.

„Všechna covidová pracoviště z pavilonu 22 v areálu Bory budou přeorganizována na původní oddělení a v budoucnu budou všichni pacienti s podezřením či prokázanou koronavirovou nákazou ošetřeni v infekční klinice,“ uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Izolační lůžka pro intenzivní péči pacientů s nákazou budou podle ní vyhrazena na vytipovaných pracovištích jednotek intenzivní péče.

Fakultní nemocnice v posledních týdnech nakoupila speciální technologii pro případnou druhou vlnu epidemie. „Z peněz dárců i z našeho rozpočtu to byly plicní ventilátory, ultramobilní sonografy, 11 čističek vzduchu, přístroje pro průtokovou oxygenoterapii a na urgentní příjem velkoplošný dezinfektor,“ uvedl náměstek ředitele fakultní nemocnice Viktor Wendler.

Viry a bakterie nemají šanci

Nové přístroje umožní rychlou a kvalitní dezinfekci prostor UV zářením. Zničí viry a bakterie ve vzduchu a hlavně na površích nábytku, zařízení a předmětů. Ústav mikrobiologie, zajišťující zpracování testů na covid-19, teď změní konfiguraci speciálního přístroje, čímž bude umožněna vyšší kapacita testů na covid-19. Teď provede do 100 testů denně, poté až 400 vyšetření. Samoplátcům i pendlerům nabízí nemocnice testování od pondělí do neděle, hospitalizované pacienty testuje všechny.

Pracoviště nemocnice - hlavně na Borech - se přesouvají do původních prostor. „Chronické ambulance II. interní kliniky postupně rozšiřují provoz, v plném rozsahu budou od 1. června včetně preventivních onkologických a komerčních prohlídek,“ uvedl ředitel Václav Šimánek. Původně velmi vytížená příjmová ambulance v pavilonu 10 je v plném provozu, ambulance plicní kliniky se z pavilonu 22 vrací do původních míst.

V omezeném režimu smějí do nemocnice i návštěvy

Návštěvy pacientů mají podle mluvčí jasně stanovená pravidla. Od začátku týdne mohou přicházet návštěvy po telefonické domluvě s ošetřujícím personálem a podle schválených kritérií, která jsou zveřejněna na webu. Budou možné jen na ta pracoviště, na nichž není zákaz. „Snažili jsme se nemocnici otevřít co nejvíce, ale rizikové pacienty na JIP, hematologicko-onkologickém či na seniorských odděleních musíme stále chránit proti nákaze,“ uvedl ředitel Šimánek. Samozřejmostí zůstává nošení roušek všech návštěvníků ve vnitřních i venkovních prostorech nemocnice.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio