Fakultní nemocnice v Plzni zvyšuje bezpečnostní opatření

2. listopad 2018 13:38

Fakultní nemocnice Plzeň navýší počet kamer a nainstaluje automatické dveře na všechna oddělení. Chce zajistit maximální bezpečí pro pacienty i pro personál.   

Více kamer, nový bezpečnostní velín a výměna dveří. Tak chce Fakultní nemocnice Plzeň zvýšit bezpečnost pacientů. K těmto krokům přistoupilo vedení nemocnice i z toho důvodu, že v nedávné době došlo ke dvěma případům napadení pacienta. V srpnu nejprve deviant napadl seniorku hospitalizovanou na rehabilitačním oddělení a pokusil se ji znásilnit. V říjnu pak zloděj okradl muže po těžké operaci, který ležel na interně.

Podle ředitele Václava Šimánka se o bezpečí pacientů nemocnice stará soustavně, nejen v souvislosti se zmíněnými činy: „Nereagujeme jen na tyto poslední případy, to už by bylo pozdě. Máme dlouhodobě hotovou bezpečnostní politiku; jde nám o to, abychom chránili pacienty i naše zaměstnance a návštěvy.“

V první řadě je podle Václava Šimánka potřeba zabezpečit nemocnici zvenčí. To znamená vstupy do obou areálů - Na Lochotíně a na Borech, kde vidí všechny příchozí bezpečnostní služba a sleduje, jestli se někdo nechová podezřele a není potenciálně nebezpečný. A pak je nutné omezit počet vstupů přímo do nemocnice. „Je potřeba, aby lidé procházeli dovnitř do budovy jedním, maximálně dvěma chody, a aby evakuační východy byly uzavřené,“ myslí si ředitel.

Více kamer i výměna dveří

Nezbytnou součástí bezpečnostních opatření jsou kamery, které musí být v čekárnách, na chodbách i na odděleních. „V současné době máme 70 kamer, chceme se ale dostat na 240. Dojde k výměně dveří, samozřejmě jednotka intenzivní péče a laboratoře musí být trvale uzavřené. Na oddělení, kde se pohybují pacienti a návštěvy, instalujeme automatické dveře s kamerou a zvonkem. Ať se to někomu líbí, nebo ne, jde nám o bezpečí pacientů,“ popsal Šimánek. 

Velkým problémem zůstávají bezdomovci, kteří se hlavně v zimě stahují do nemocnice za teplem. „Máme v rámci ostrahy nové pochůzkové systémy. Máme vytipovaná místa, kde se bezdomovci pohybují, a tam jsou skryté čipy. Pokud jde strážník na tato místa, musí čip detekovat, aby bylo potvrzené, že místo zkontroloval,“ vysvětlil bezpečnostní manažer FN Zdeněk Procházka. Nemocnice zároveň spolupracuje s městskou policií, která prostory kontroluje často i se psy.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio