Faráři mohou nově sloužit mše až pro sto lidí

Novinky přinesla další vlna rozvolňování protikoronavirových opatření i do kostelů. Od tohoto týdne se maximální počet věřících na bohoslužbě zvýšil z patnácti na sto. I když se pravidla rozvolňují, musí se věřící i duchovní dál řídit zavedenými hygienickými pravidly.

Každý den mohou lidé chodit na bohoslužby do Františkánské ulice v Plzni. Tamní kostel Nanebevzetí Panny Marie je po dobu rekonstrukce katedrály hlavním plzeňským kostelem. Aby mohlo přijít co nejvíce věřících, slouží tam teď několik mší za den. Ještě minulý týden se každý, kdo chtěl přijít na mši, musel dopředu telefonicky přihlásit. Teď už žádné registrace nejsou potřeba.

I když se pravidla rozvolňují, musí se věřící i duchovní dál řídit zavedenými hygienickými pravidly

Na každého, kdo v úterý v osm hodin ráno na mši dorazil, čekal v zadní části kostela rozprašovač s desinfekcí na ruce. Přišlo 21 lidí, všichni s povinnou rouškou na obličeji. Paní Marii tato opatření nevadí: „Musí to být, prostě ochrana zdraví,“ řekla. „Pán Bůh dopustil, nedá se nic dělat. Snad to někdy přestane,“ dodal pan Pepík. Na mši dorazily také řádové sestry. Sestra Štěpánka měla radost, že už zase vidí v lavicích ostatní věřící. „My jsme rádi, když jsme tu mezi lidmi, že to spolu sdílíme a jsme v určitém společenství.“

Věřící musí dodržovat povinné rozestupy. V každé lavici sedí nejvýš dva lidé. Místa pro sezení určují oranžové značky. Pro některé části bohoslužby platí mimořádná pravidla. Lidé si nepodávají ruce na znamení pokoje, tělo Kristovo při přijímání nevkládá kněz věřícím do úst, ale do ruky.

Neděle bude složitější

„Počítali jsem dvoumetrové rozestupy a došli jsme, že do kostela může přijít maximálně 70 věřících. Pokud by jich přišlo víc, budeme je muset odkázat na nějakou odpolední mši. Přidali jsme jednu v 18 hodin, dopoledne máme tři a pak je ještě jedna ve 20 hodin. Takže v neděli bude celkem pět bohoslužeb,“ vypočítal páter Pavel Petrašovský.

Věřící můžou ale na mši přijít kterýkoli den. Z rozhodnutí biskupa Tomáše Holuba dál platí, že každá mše během týdne má nedělní platnost.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio