Farmářské trhy se otevírají. V Plzni na náměstí bude první v sobotu 25. dubna

17. duben 2020 07:20

Farmáři mohou od pondělí 20. dubna 2020 opět prodávat na farmářských trzích. Spolu s dalšími obchody zavřela farmářské trhy Vláda České republiky v polovině března. Je to tedy už více jak měsíc, co zemědělci nemohou prodávat své produkty.

„25. dubna bude první letošní Plzeňský farmářský trh v klasickém čase od 8 do 12 hodin,“ potvrdil koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp ze sdružení ENVIC. Trh bude jako vždy na náměstí Republiky. Vzhledem k epidemiologickým opatřením bude menší na počet stánků, ale větší v zabraném prostoru.

„Musíme mít prostor mezi stánky. Když se budou tvořit fronty, lidé budou muset dodržovat dvoumetrové rozestupy. Povinností je nosit na veřejnosti roušku, prodejci budou mít rukavice. Na místě bude k dispozici dezinfekce u každého stánku,“ potvrdil Tomáš Popp s tím, že vše je koordinováno s Magistrátem města Plzně i s radnicí městského obvodu Plzeň 3. Na místě bude hlídka městské policie.

„K zakoupení bude první jarní zelenina, sazenice, jablka, mléčné výrobky, čerstvé pečivo, maso, uzeniny a další,“ slíbil Tomáš Popp. Farmáři budou mít za povinnost přikrýt zboží fólií, aby bylo chráněno před případnou kontaminací.

Pro farmáře je to záchrana

„Většině sedláků klesly tržby a příjmy, ale vypořádali se s tím vlastně docela dobře. Zafungoval rozvoz nebo také e-shopy. Nejhorší to měli ti, kteří pěstují zeleninu. Jsou závislí na prodeji sazenic a ten už měl tři týdny běžet. Tam je výpadek znát. Ten 20. duben je docela dobrý termín a pro mnoho farmářů znamená záchranu,“ dodal koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp ze sdružení ENVIC.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio