Farní charita v Aši pomáhá matkám a dětem v tísni

Farní charita Aš, která ve městě provozuje Domov sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni, nachystala projekt na zvýšení vzdělání obyvatelek domova. S pomocí evropských strukturálních fondů charita připravila projekt Vyšší vzdělání, větší možnosti, na který získala 260.000 korun. Zahrnuje jednak kurz základní počítačové vzdělanosti ECDL (Europen Computer Driving Licence) a kurz práce s keramikou. Pokračuje také v programu, který má ukázat dětem pozitivní roli otce v rodině.

Kurz ECDL byl zahájen v prvních srpnových dnech a je naplánován na půl roku. Ředitelka Farní charity Aš Dagmar Koberová uvedla, že během srpna jej pod vedením lektorů Západočeské univerzity v Plzni nejprve absolvuje všech pět pracovnic domova. Pak budou proškolovat maminky v domově, aby tak i ony měly dobré znalosti z počítačových dovedností, a tím se jim více otevřel vstup do nového zaměstnání po skončení jejich mateřských dovolených.

U počítače

Po úpravách objektu domova vznikne v suterénu keramická dílna s elektrickou pecí a kruhem na drobnou výrobu keramiky. Nejprve budou opět pomocí odborného lektora vyškoleni zaměstnanci domova. Své zkušenosti, dovednosti a nápady budou pak matkám předávat.

Kromě zvýšení pracovních dovedností matek z domova funguje už od listopadu v ašském domově projekt Úloha otce v životě dítěte. Jak vysvětlila Dagmar Koberová, pracovníci domova zjistili, že děti, kterých je v současné době v domově se sedmi maminkami 17, vlastně neznají pozitivní úlohu otce v rodině. Když za námi přicházeli dobrovolníci, aby něco v domově opravili, v dětech budili zvědavost. Děti nového člověka mužského rodu okukovaly, snažily se s ním navázat kontakt a byly mile překvapené, že je neodbyli, ale naopak se jim věnovali. Na projektu nyní spolupracují čtyři dobrovolníci, kteří dělají s dětmi drobné opravy, učí je ovládat počítač, ale také s nimi hrají šachy či dámu, nebo si zpívají či stavějí stan. Je totiž důležité, aby děti pochopily úlohu otce jako kamaráda, který si na ně udělá čas, když to potřebují, popovídá si s nimi, poradí jim, nebo si s nimi hraje.

hrající si dítě
autor: Dana Rampáčková
Spustit audio