Farníci na Velharticku a Železnorudsku přišli o svého faráře

21. únor 2019 15:15

Útlum aktivit ve farnosti. I tak vnímají lidé odvolání velhartického kněze Vendelína Zboroně.

Českobudějovické biskupství kněze odvolalo prakticky ze dne na den. Mezi lidmi se sice začaly šířit různé dohady, farníci se ale ze svého kněze postavili. Teď je kostel zavřený a na dveřích visí jen rozpis bohoslužeb. Konkrétně ve Velharticích se střídá ob týden bohoslužba slova a mše svatá. Místní farníci byli ale zvyklí na mnohem častější setkávání.

„Denně jsme měli možnost adorace, denně jsme mohli přistupovat ke svátostem, protože jsme měli mši svatou. Kněz tu ohromně chybí,“ řekla jedna z věřících paní Hosnedlová.

Jak uvedl mluvčí Biskupství českobudějovického Miroslav Bína, farnost teď podle standardního postupu převzal do správy příslušný vikář. Zároveň potvrdil, že ale zachovat tady činnost v takovém rozsahu jako dosud už nebude možné. „Farnost do správy přebírá otec Donnerstag vikariát Sušice – Nepomuk. Samozřejmě vzhledem k situaci, že v tomto vikariátu je 52 farností, které spravuje 11 vikářů, tak se nepodaří udržet všechny aktivity, které otec Zboroň s farníky vykonával,“ řekl Miroslav Bína.

Farář Zboroň místním chybí

„Je úplně nemožné, aby mohl navštěvovat i ty staré lidi, kteří tím pádem přichází o tuto možnost setkávat se s knězem a promluvit si s ním. Otce Vendelína máme všichni rádi. Pro farnost dělal první poslední a bude tady chybět,“ posteskla si paní Hosnedlová.

Bývalý kněz kromě Velhartic objížděl i okolní vesnice. „Jezdil například na Hory Matky Boží, do Čachrova, Hlavňovic, Javorné, Železné Rudy nebo Zhltí. Všechny tyhle lokality spravoval s opravdovou otcovskou láskou. Proto to pro nás bylo velkým překvapením, že byl najednou takhle odejit,“ řekl starosta Velhartic Václav Jarošík.

Žádné důvody odvolání kněze ale biskupství dosud nezveřejnilo. „V zájmu zachování objektivity a presumpce neviny jsme se rozhodli, že nebudeme proces blíže komentovat. Důvodem našeho mlčení je v prvé řadě ochrana dobré pověsti všech zúčastněných, tedy i otce Zboroně,“ vysvětlil Miroslav Bína s tím, že farář Zboroň je teď ve vyšebrodském klášteře.

Případem se zabývá Kongregace pro nauku víry v Římě

„Ve chvíli, kdy začne být taková kauza prošetřována, nebo ty podněty, které otec biskup obdržel, tak právě dochází k tomu preventivnímu opatření, kdy je příslušný farář odvolán z výkonu kněžství v dané diecézi, aby se mohl připravit i na vlastní obhajobu. Prošetření podnětů probíhá podle kodexu kanonického práva a otec biskup toto právo pouze dodržuje, protože samotný proces vede Kongregace pro nauku víry v Římě, která může diecézního biskupa pověřit určitými dílčími kroky,“ dodal Miroslav Bína.

Farníci se za svého kněze postavili a poslali na biskupství dopis na jeho podporu. Podle Bíny je ale předčasné spekulovat o tom, jestli se farář Zboroň někdy na velhartickou nebo jakoukoliv jinou farnost vrátí.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio