Festival Barokní dech oživí poutní kostel sv. Barbory u Všekar na Domažlicku

28. červenec 2020 14:35

Festival Barokní dech začíná právě dnes v poutním kostele svaté Barbory nedaleko Holýšova na Domažlicku. Propojit atmosféru památky staré 300 let a moderního umění se rozhodla pořádající organizace Johan, PaNaMo a obec Všekary. Cílem je upozornit na tuto pozoruhodnou dominantu v krajině, kterou se obec snaží zachránit.

„Kostel začal chátrat po 2. světové válce. Hodně se na tom podepsala armáda, která tu měla svoji pozorovatelnu. Spálili veškeré dřevo, vytrhali zábradlí a podobně. Na kostel byl před revolucí vydán demoliční výměr, ale údajně na to nebyly finanční prostředky. Kostel je dnes v havarijním stavu, potřeba je opravit střechu, chybí podlaha a kruchta je polorozpadlá,“ uvedl starosta Všekar, Josef Trhlík zvolený za nezávislé.

Teď kostel zaujal umělce, kteří se tam rozhodli uspořádat několikadenní festival. „My jsme začínali takovou uměleckou intervencí na neobvyklém místě. Ten kostel je hvězdou v krajině a myslím si, že je to přesně to místo, které má být znovu vráceno do života,“ uvedl ředitel pořádajícího Centra Johan, Roman Černík.

Zájemci se můžou těšit na pestrou směsici různých kulturních zážitků

Kostel sv. Barbory Stavba je pěkný i tím, jak je posazený v krajině. Je přirozenou krajinnou dominantou

„Festival Barokní dech nabídne několik divadelních představení, koncerty, pohádku pro děti, která bude doplněná tvůrčí dílnou, čtení poezie a také procházku po místě, aby se mohli lidé seznámit s jejím příběhem. První představení se jmenuje „Půlnoc v pohraničí“ a pojednává o 50. letech, kdy začaly být uzavírány všechny kláštery a kostely, a byli stíháni duchovní,“ popsala Eva Kraftová z centra Johan s tím, že dnešní představení začne ve 20 hodin a 30 minut.

Další program se bude za dobrého počasí odehrávat venku a kromě tří divadelních představení bude vstup na ostatní akce zdarma. „Pokud by někdo z návštěvníků měl zájem zůstat několik dní či se jen chvíli zdržet po večerním představení, tak je to možné. Je tam krásný les, kde je možné zavěsit hamaku nebo si postavit stan. Takže návštěvníci tam mohou zůstat a my budeme velmi rádi za společnost,“ doplnila Eva Kraftová.

Festival Barokní dech můžete v kostele svaté Barbory navštívit ode dneška do neděle. Podrobný program najdou zájemci na internetových stránkách www.johancentrum.cz

První opravy historické památky by měly začít letos na podzim.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio